Albert Langenbach. Foto: Jenny Norberg/Sveriges Radio.
Albert Langenbach, häkteschef i Karlstad ser inte att de sökande har för dålig kunskap i svenska. Foto: Jenny Norberg/Sveriges Radio.

Goda svenskkunskaper bland kriminalvårdare med utländsk bakgrund i Värmland

2:21 min

Kriminalvården i Sverige startar en specialutbildning i svenska för personer med utländsk bakgrund som de vill anställa. Men i Värmland verkar behovet inte vara lika stort.

– Vår förhoppning är att de personer som vill söka sig till Kriminalvården och som har de egenskaper som vi efterfrågar ska känna att de kan göra det och klara av det, säger Kriminalvårdens personaldirektör Johan Modin. Vi behöver rekrytera stabila och trygga medarbetare, och då behöver vi undanröja en tröskel.

Men i Värmland är läget annorlunda. Albert Langenbach är kriminalinspektör på häktet i Karlstad och han har under många år fokuserat på att anställa personer med utländsk bakgrund. Enligt honom uppfyller de sökande de språkkrav som finns. Han har än så länge inte sett något behov av denna specialutbildning.

– Vi upplever inte att det är ett problem, utan de med utländsk bakgrund som sökt sig hit har haft tillräckligt med svenskkunskaper, säger Albert Langenbach.

En av anledningarna kan vara att de med utländsk bakgrund har bott ett tag i Sverige innan de söker sig till Värmland och Karlstad.

På häktet i Karlstad jobbar idag ett sextiotal personer varav drygt tio har utländsk bakgrund med annat språk än svenska som modersmål. Det har heller inte varit svårt att anställa personer med utländsk bakgrund. I häktets platsannonser så poängterar de att olika språkkunskaper ses som en fördel. Han hoppas att i framtiden få se ännu fler anställda med utländsk bakgrund.

– Personer med utländsk bakgrund är en jättestor tillgång för oss på häktet i Karlstad, säger Albert Langenbach. Jag ser gärna att vi får ännu fler.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista