Carin Hedengård, gymnasiechef i Arvika kommun, är en av namnen bakom förslaget till en nedläggning av estetprogrammet.
Carin Hedengård, gymnasiechef i Arvika kommun, är en av namnen bakom förslaget till en nedläggning av estetprogrammet. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio

Estetiska programmet i Arvika kan läggas ned

Carin Hedengård: "Programmet har väldigt få sökande"
1:34 min

För drygt två veckor sedan kom förslaget om att lägga ned det estetiska programmet vid Solbergagymnasiet i Arvika. Huvudorsaken till att förslaget kommit upp är att antalet ansökningar till programmet minskar.

– Det handlar om kvalitet, säger Carin Hedengård, gymnasiechef.

Det var vid ett kommunstyrelsemöte den 17 februari som förslaget om att lägga ned estetprogramet vid Solbergagymnasiet lades fram. Carin Hedengård, gymnasiechef i Arvika kommun, var med och skrev under handlingarna.

– Vi ser över alla program inför varje läsårsstart och hur ansökningarna ser ut i februari. Estetsiska programmet musik har väldigt få sökande i år.

Enligt Carin Hedengård är den låga siffran sökande till estetprogrammet den främsta orsaken till att förslaget kommit upp, men samtidigt ligger andra faktorer bakom förslaget.

– Det är ju naturligtvis ekonomi, men sen så handlar det också om kvalitet. Vad ger det för kvalitet när vi får så få sökande till vårt program? 

Hittills har både elever och lärare visat besvikelse och oro i samband med att förslaget lades fram.

Kan du förstå deras oro?

– Alltid, svarar Carin.

Förslaget om en nedläggning har kommit upp förut, röstades då ned i kommunfullmäktige. Den 7 mars väntas ett beslut om en nedläggning av estetprogrammet är aktuellt eller inte.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".