Skoterspår - snöskoter - vinter - snö
Arbete pågår för att svenskar ska få rätt att köra snöskoter på andra sidan norska gränsen. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Skoteråkning

Arbete för att svenskar ska få köra snöskoter i Norge

1:16 min

Norska skoteråkare får idag köra fritt över riksgränsen till Sverige men svenska körkort gäller inte för skoterkörning på norsk mark. Nu arbetas det på en lösning.

Det är Transportstyrelsen som tillsammans med näringsdepartementet jobbar mot Statens Vegvesen i Norge för att skapa en lösning.

– Det pågår ett arbete på departementsnivå, säger Olof Stenlund som är utredare på Transportstyrelsen.

Lösningen man jobbar för är troligen någon form av ömsesidigt erkännande av behörighetsbevis att få köra snöskoter på grannlandets sida av gränsen, säger han. Det är oklart när en lösning kan vara klar.

– Jag har svårt att bedöma det idag, säger Olof Stenlund.

I avvaktan på att lösningen är klar har man som svensk möjlighet att ansöka om dispens hos Statens Vegvesens regionala kontor. Det gäller till exempel renägare i gränstrakterna och anställda vid länsstyrelser enligt Olof Stenlund.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista