Tiril Eckhoff och Mona Brorsson
Tiril Eckhoff och Mona Brorsson Foto: TT, SR collage

Mona Brorsson sensationell sexa i skidskytte-VM

2:31 min

Tiril Eckhoff ordnade första guldet till Norge i Holmenkollen-VM. Norskan sköt fullt i sprinten och tog även sin första individuella VM-medalj. Mona Brorsson överträffade alla förväntningar och åkte in på en sjätteplats – Drygt 20 sekunder från pallen.

Efter damernas sprint fick hemmanationen Norge jubla över dagens andra medalj, denna gång av finaste valör.

25-åringen Tiril Eckhoff fixade guldet, 15 sekunder före fransyskan Marie Dorin Habert. Det var norskans tredje VM-medalj. Men första guldet och dessutom det första individuella.

För Sverige och Mona Brorsson blev det en sensationell sjätteplats, det bästa resultatet i mästerskapssammanhang för Sverige (både herrar och damer) på tre år.

– Jag är så himla nöjd, jag hade inte vågat hoppas på det här riktigt. Detta är lång över vad jag trott var möjligt, sa en glad Mona Brorsson efter loppet.

Inför andra skyttet var hon i allra högsta grad med och nosade på pallplats. Men trots felfritt skytte räckte det inte i spåret och för Brorsson saknades det i slutändan drygt 20 sekunder till en medalj.

– Helt otroligt, allt stämde. Efter sista skyttet hade jag ett sånt otroligt stöd. Sen åker man förbi en hysterisk Wolfgang Pichler i spåret. Det är nästan så man börjar grina, säger hon.

Att Brorsson skjuter fullt är ingen ovanlighet, men det finns att jobba lite på i åkningen.

– Det går helt klart åt rätt håll. Det finns mycket kvar att jobba med i åkningen. Framförallt är det sista varven som jag behöver klara av att trycka på mer i.

I morgon jaktstart med fyra skjutningar, vad känner du kring den kampen?

– Det är viktigt att ta med sig självförtroendet jag har nu. Jag ska försöka vara här och nu och bara ta det lugnt och inte sätta upp för höga mål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista