Helena Lind i stallet
1 av 2
Torsby ridklubb lever vidare efter klubbkrisen. Helena Lind är en av styrelsemedlemmarna. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio
Per Dalebjer. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Per Dalebjer, Värmlands idrottsförbund. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Torsby ridklubb lever vidare – men är inte ensam om att krisa

Brist på engagemang stjälper föreningarna
3:30 min

Efter gårdagens krismöte står det klart att Torsby ridklubb lever vidare. Men klubben är inte ensam om att sakna brist på engagemang bland medlemmarna.

– Jag är jättepositiv. Jämfört med om du hade frågat mig för några dagar sedan så är jag väldigt positiv. Nu kan det bara gå uppåt, säger Helena Lind, styrelsemedlem i klubben. 

För några dagar sedan så klubben inte ut att kunna finnas kvar. Alla styrelsemedlemmar utom två ville hoppa av. 

– Problemet var att ingen ville sitta i styrelsen. Det var väldigt svårt att få någon att engagera sig ideellt och utan ideella krafter går inte föreningen runt. 

När klubben kallade till krismöte i går var det däremot fullt hus. En ny styrelse valdes och idéer för hur klubben ska få in pengar och öka engagemanget diskuterades.

– Alla som var där kom med väldigt bra förslag som vi ska jobba vidare med. Det är jättepositivt, säger Helena Lind.

Klubbens agerande lovordas av Per Dalebjer, distriktsidrottschef på Värmlands idrottsförbund. Han menar att dialog är en framgångsnyckel för att lösa problemen inom klubben. Torsby Ridklubb är inte ensamma om att medlemmarnas engagemang tryter. 

– Det finns tendens att det blir allt vanligare, att man köper sig fri. Ju mer man gör det ju längre bort från föreningens verksamhet kommer man som person, säger Per Dalebjer.

Han menar att idén med en förening är gemenskap och ett gemensamt intresse. Då är en dialog med medlemmarna om hur föreningen ska drivas och vem som ska göra vad viktig. 

Att många föräldrar känner att tiden inte räcker till för att ställa upp med sin tid är ett mönster som Per Dalebjer känner igen väl. 

– Det är väl för att just ni ska hinna med så mycket själva också. Det är inte nog med att vara förälder, ni ska jobba, förverkliga er själva och träna själva. Många gånger med full rätt! Men det gäller att hitta en ny framkomlig väg.

Trots bristen på engagemang som många klubbar står inför i dag så hyllar Per Dalebjer ändå de ideella föreningarna som driftsform inom svensk idrott. 

– Det är vår framgångsnyckel, även internationellt. Därför kan så många vara med i vår verksamhet. Det måste vi värna till varje pris. Det är alla vi vuxna som måste bidra till att stärka föreningsbegreppet. Det är framför allt du som köper dig fri som borde uppmuntra de ledare som tar hand om dina barn. Du borde stärka dem och inte hålla dig borta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".