Catharina Widén och Malin Hjalmarsson. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
Catharina Widén och Malin Hjalmarsson på Hela människan Ria center Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.

Föreståndaren för Ria i Karlstad går i pension

8:46 min

I över 40 år har Hela Människan, Ria Center verkat i Karlstad. I 29 år har Catharina Widén har varit dess föreståndarer - nu är det dags för pension.

Hela människan i Karlstad arbetar med och för människor som lever i utsatthet på olika sätt. Huvudmannaskapet består av ett 30-tal kyrkor, församlingar och organisationer i Karlstad med omnejd. Dess föreståndare under många år ska nu gå i pension.

– Det är en befrielse men det kommer också bli en enorm saknad. Jag tror att det är bra att någon annan tar över med nya friska tag. Tiden här har gett mig mycket och det kommer att kännas konstigt, säger Catharina Widén.

I grund och botten är hon pastor och för snart 30 år sen flyttade hon tillsammans med sin familj från Stockholm till Karlstad för att börja jobba på Hela Människan Ria center. Och mycket har hänt med missbruket sedan 30 år tillbaka.

– Det var väldigt mycket alkohol och mycket som drog ner människor i deras både fysiska och psykiska hälsa, minns Catharina Widén.

Hon menar inte att det var värre då men att det var mer synligt hur någon mådde. Idag är nöden lika stor som då men drogerna är annorlunda idag och man lever på ett annat sätt.

– Nu är det ju knappt någon som bara har problem med alkohol nu är det droger från olika håll och särskilt bland ungdomar, berättar Catharina.

Malin Hjalmarsson är utbildad socionom och kommer från den första april att bli ny verksamhetschef på Hela människan. Något hon tycker ska bli spännande.

– Jag tycker om att jobba med människor. Det ska bli väldigt spännande att få jobba på ett annat sätt med människor än hur jag jobbar idag på socialtjänsten. Just förändring är jag intresserad av. Att få hjälpa till och att få se människor göra en förändring, berättar Malin Hjalmarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista