Jonas Ekengren, en av många värmlänningar som lider av sömnsvårigheter.
Jonas Ekengren, en av många värmlänningar som lider av sömnsvårigheter. Foto: Albin Norén

Fler vill ha hjälp mot sömnlöshet

5:38 min

Förskrivning av sömnmedel till unga personer ökar i Värmland. För 10 år sedan var det runt 2000 recept som skrevs ut till unga mellan 15 och 24 år. Den senaste statistiken från Socialstyrelsen visar att det var det över 4000 recept på sömnmedel som skrevs ut till samma åldersgrupp.

Att efterfrågan på hjälp har ökat, bekräftas av Karin Kilman, chef på Första linjen, avdelningen för unga och psykiatri inom landstinget.

Karlstadsbon Jonas Ekengren är snart 22 år. I många år har haft stora problem med sömnen. Svårigheterna med att sova började när han gick på högstadiet. Och problemen fortsatte i gymnasiet.

– Det jobbigaste är att man kan omöjligt hålla tider. Man kan inte hålla en rutin eller en dygnsrytm. Vilket gör att man inte kan lite på sig själv att man kan hålla i ett jobb, säger Jonas Ekengren.

Han har under åren träffat många läkare och kuratorer och fått råd om olika behandlingsmetoder. Men inget har hjälp säger han. Och sömnmedel vill han inte ta, eftersom han är rädd för att bli beroende av tabletter.

– Det jag har hört talas om är kognitiv beteendeterapi, men det har jag inte testat ännu. Om jag tar kontakt med vården igen, så kan det vara en väg att gå.

– Jag vill kunna ha ett heltidsjobb och stå för mig själv. För alla de här åren som jag har hört att jag är värdelös, har satt så djupa spår i mig.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista