Johanna Sjöö, bloggerska. Foto: Privat
Som bloggerska får Johanna Sjöö ofta ta emot kränkningar. Foto: Privat

Var tredje ungdom mobbas på nätet

Johanna Sjöö: "Folk utnyttjar anonymiteten"
1:01 min

Var tredje ungdom mellan tio och sexton år har utsatts för kränkningar på nätet. Det visar en undersökning som anti-mobbningsorganisationen Friends gjort. Lika många tjejer säger att dom utsatts för sexuella trakasserier.

I undersökningen deltog totalt 1 015 barn i åldrarna 10-16. Bland dom säger 37 procent av tjejerna att de blivit kränkta online någon gång det senaste året. För pojkar är siffran lägre, 27 procent, men det förvånar inte bloggerskan Johanna Sjöö från Hammarö.

– Det beror nog på att pojkar oftare är de som utsätter andra för kränkningar. Sen finns det många tjejer som kanske är lite avundsjuka, och är elaka därför. Men jag vet inte, det kanske är 50/50 ändå, säger Johanna Sjöö.

Du har alltid rätt att ha dina egna åsikter. Men anonymiteten på nätet gör att många tar sig friheten att mobba.

– Folk utnyttjar verkligen att man kan va anonym, med tanke på att man kanske är lite rädd och inte vågar stå för det man gör. Då är det väldigt lätt att stå bakom en anonym identitet, säger Johanna Sjöö till P4 Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".