Linda Take i industrihallen
Linda Take är vd för Westmatic i Arvika och tycker att det borde finnas fler kvinnliga vd:ar. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio
Internationella kvinnodagen

"Värre att vara kvinnlig, duktig medarbetare än kvinnlig vd"

2:23 min

Av de 100 största företagen i Värmland är det bara åtta företag som har en kvinnlig vd. Det är inte nog tycker Linda Take, vd för Westmatic i Arvika.

Trots den låga siffran skiljer sig Värmland ändå inte från riksgenomsnittet. Men Linda Take trodde att de kvinnliga vd:arna skulle vara fler.

– Jag tycker det är tragiskt faktiskt. Jag hade gissa på det dubbla i alla fall men det är ju inte mycket det heller, säger Linda Take, som jobbar på ett företag som inte finns med på topp-100-listan. 

Det är värre att vara kvinna och en duktig medarbetare än att vara kvinnlig vd, enligt Linda Take.

– Det beror på om chefen är trygg i sig själv. Och det är tyvärr så att många chefer inte är trygga och då kan man som medarbetare, om man är väldigt duktig, bli ett hot.

Själv tycker hon att hon är bättre som vd än medarbetare.

– Jag var nog en informell ledare och det kan ju vara jobbigt. Det kanske inte är så positivt i alla lägen. 

Kunde det sticka i folks ögon, för att du är kvinna?

– Ja, det tror jag definitivt. Jag är ju civilingenjör, har jobbat inom tillverkningsindustrin. Det är klart att jag sticker ut, man är ju lite annorlunda ändå.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista