Förslag ny regionindelning, alternativ Svealand och alternativ Västra Götaland. Grafik: Sveriges Radio.
Det är de här två regionindelningarna som man tror är alternativen för Värmlands del. Svaret kommer i eftermiddag. Foto: Grafik: Sveriges Radio

Förslag om regionindelning idag

I eftermiddag ska vi få reda på hur regeringens utredare vill rita om kartan - och vilka andra län som man tycker att Värmland ska slås ihop med.

Det hela handlar om att skapa storregioner. Regeringen menar att Sveriges 21 län och 20 landsting är för många och ineffektiva.

Det finns många och stora frågor som måste lösas vid en regionsombildning men det det ska handla om idag är framförallt kartan. Idag ska utredarna tala om hur de vill att de nya regionerna ska se ut geografiskt.

För Värmlands del står det fortfarande mellan samma två alternativ som diskuterats i årtionden. Det ena är ju att gå söderut - och slås ihop med Västra Götaland. Det andra är att gå nordost och slås ihop med Svealand eller delar av Svealand.

Till indelningskommitténs möte idag i Stockholm, är ett 70-tal regionpolitiker inbjudna.

Den värmländska delegationen har sagt att båda de här alternativen är en ok lösning om man måste slås ihop. Moderaterna tycker inte man ska ha storregioner alls, Centerpartiet är för och Socialdemokraterna har sedan lång tid också varit för - men det finns delade meningar om det här, även inom de olika partierna.

Enligt SVT Nyheter Norrbotten kommer det bli sex storregioner där Värmland, Västra Götaland och Halland ingår i samma region. I eftermiddag får vi veta om detta stämmer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".