Ung man med svårigheter att somna. Foto: Claudio Bresciani/TT
Ung man med svårigheter att somna. Foto: Claudio Bresciani/TT

Sömnskolor hjälper många

2:52 min

Allt fler värmlänningar vill ha hjälp att bota sin sömnlöshet och inom landstinget här i Värmland, så finns det sedan en tid tillbaka sömnskolor på ett antal vårdcentraler, men efterfrågan är idag större än vad det finns platser till.

Allt fler värmlänningar vill ha hjälp att bota sin sömnlöshet. Det rapporterar bland annat ungdomspsykiatrin i Värmland. Inom landstinget i Värmland, så finns det sedan en tid tillbaka sömnskolor på ett antal vårdcentraler. KBT är enligt forskning den behandlingsmetod som har bäst lyckade resultat, men efterfrågan i Värmland är idag större än vad det finns platser till. Sömnskolor finns i Karlstad och i Skoghall. Och i Hagfors siktar man också på att starta en sömnskola.

– Sömnskola är ett koncept i grupp som bygger på kognitiv beteende terapi, KBT. Det är 6-8 personer vanligtvis, som träffas under ett antal tillfällen, säger kurator Inger Svensson, som håller i sömnskolor i Karlstad.

– I sömnskolan jobbar vi med människors beteende, tankar och känslor. Men för att komma tillrätta med sina sömnproblem är långt ifrån en quick-fix. Det är ett tufft arbete för de som vill ha hjälp och man får verkligen se över sin livssituation, säger Inger Svensson.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista