Jane Larsson, Centerpartiet. Annika Ström/Sveriges Radio
Jane Larsson (C) på tåget på väg till Stockholm idag. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.

Spänd Jane Larsson (C) hoppas på Västra Götaland

2:16 min

I dag får vi veta hur regeringens utredare vill att framtidens storregioner ska se ut. Den nya kartan ska släppas av Indelningskommittén i eftermiddag. Fyra värmlandspolitiker reser idag till Stockholm för att ta del av förslaget. Landstingspolitikerna Jane Larsson (C) är en av dem.

P4 Värmland sänder från Stockholm i eftermiddag.

– Jag är väldigt spänd inför det här. Det är ju en historisk upplevelse om nu Värmland inte kommer att vara ett län längre, bara ett landskap, säger Jane Larsson (C) till P4 Värmland på tåget till Stockholm.

Vad vill Centerpartiet i den här frågan?

– Centerpartiet i Värmland har ett stämmobeslut sedan tidigare om att vi bör tillhöra Västra Götaland. I det här läget har vi inte ändrat oss. Nu vill vi se utredningen och för det tillbaka till våra medlemmar, säger Jane Larsson (C).

Vid en presskonferens 15:30 kommer Indelningskommitténs ordförande Barbro Holmberg att presentera sitt förslag till ny regionindelning.

Enligt SVT Nyheter Norrbotten kommer det bli sex storregioner där Värmland, Västra Götaland och Halland ingår i samma region. I eftermiddag får vi veta om detta stämmer.

Bakgrund:

  • Regeringen tillsatte den 2 juli 2015 en utredning som ska föreslå en ny läns- och landstingsindelning som innebär att Sverige delas in i väsentligt färre län och landsting.
  • Det diskussionsunderlag som nu presenteras baseras på de diskussioner kommittén haft i länen, tidigare utredningar och Indelningskommitténs egna analyser. Indelningskommittén tar utifrån kartbilden dialogen vidare till nästa steg.
  • En ny läns- och landstingsindelning kan träda ikraft 1 januari 2019 eller 1 januari 2023. Indelningskommittén ska lämna ett förslag till regeringen som sedan i sin tur lägger ett förslag till riksdagen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista