Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Spänd Jane Larsson (C) hoppas på Västra Götaland

Publicerat onsdag 9 mars 2016 kl 10.10
Jane Larsson (C): "Jag är väldigt spänd"
2:16 min
Jane Larsson, Centerpartiet. Annika Ström/Sveriges Radio
Jane Larsson (C) på tåget på väg till Stockholm idag. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.

I dag får vi veta hur regeringens utredare vill att framtidens storregioner ska se ut. Den nya kartan ska släppas av Indelningskommittén i eftermiddag. Fyra värmlandspolitiker reser idag till Stockholm för att ta del av förslaget. Landstingspolitikerna Jane Larsson (C) är en av dem.

P4 Värmland sänder från Stockholm i eftermiddag.

– Jag är väldigt spänd inför det här. Det är ju en historisk upplevelse om nu Värmland inte kommer att vara ett län längre, bara ett landskap, säger Jane Larsson (C) till P4 Värmland på tåget till Stockholm.

Vad vill Centerpartiet i den här frågan?

– Centerpartiet i Värmland har ett stämmobeslut sedan tidigare om att vi bör tillhöra Västra Götaland. I det här läget har vi inte ändrat oss. Nu vill vi se utredningen och för det tillbaka till våra medlemmar, säger Jane Larsson (C).

Vid en presskonferens 15:30 kommer Indelningskommitténs ordförande Barbro Holmberg att presentera sitt förslag till ny regionindelning.

Enligt SVT Nyheter Norrbotten kommer det bli sex storregioner där Värmland, Västra Götaland och Halland ingår i samma region. I eftermiddag får vi veta om detta stämmer.

Bakgrund:

  • Regeringen tillsatte den 2 juli 2015 en utredning som ska föreslå en ny läns- och landstingsindelning som innebär att Sverige delas in i väsentligt färre län och landsting.
  • Det diskussionsunderlag som nu presenteras baseras på de diskussioner kommittén haft i länen, tidigare utredningar och Indelningskommitténs egna analyser. Indelningskommittén tar utifrån kartbilden dialogen vidare till nästa steg.
  • En ny läns- och landstingsindelning kan träda ikraft 1 januari 2019 eller 1 januari 2023. Indelningskommittén ska lämna ett förslag till regeringen som sedan i sin tur lägger ett förslag till riksdagen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".