Peter Landmark, chef för flygplatsen i Karlstad. Foto: Torsten Gabrielsson/SR Värmland
Peter Landmark, före detta vd för Karlstad Airport. Nu ska hans representation granskas av en extern revisor. Foto: Torsten Gabrielsson/Sveriges Radio.

Revisor granskar Landmarks kvitton

6:25 min

Karlstad Airport har hittat brister i förre vd:n Peter Landmarks representation. Nu ska en extern revisor granska om det handlar om några oegentligheter.

Vid ett extra styrelsemöte idag har styrelsen för Karlstad Airport beslutat att anlita en extern revisor som ska granska alla inköp som förre vd:n för flygplatsen har gjort med sitt företagskort. 

– Jag är inte säker på att det är oegentligheter. Men vi har upptäckt saker som är otillräckligt beskrivna. Vi vill göra en ordentlig genomgång och vi vill inte göra det i egen regi, för det är inte lätt att ta sig igenom materialet, säger flygplatsstyrelsens vice ordförande Sune Ekbåge till P4 Värmland.

Enligt uppgifter till P4 Värmland handlar det bland annat om inköp av alkohol som skänkts som gåvor. Är det så?

– Det finns sådana inslag, det måste jag erkänna. Men eftersom vi inte vet ändamålet, till vem det gavs och vilket syftet var kan jag inte säga om det är vidlyftigt. Jag vill ha alla papper på bordet innan jag uttalar mig om det, säger Sune Ekbåge.

Ett annat exempel är att Peter Landmark betalat ut dricks efter taxiresor.

– Det handlar bland annat om en taxiresa för 200 kronor där Landmark betalat 100 kronor extra i dricks. Så får man inte göra med skattemedel, säger Ekbåge till P4 Värmland.

Och nån förklaring på varför har inte Ekbåge fått när han pratat med Landmark.

-Nej.

Karlstad Airport har haft tre betalkort som använts av bland annat förre vd:n Peter Landmark. Samtliga betalkort har nu dragits in med omedelbar verkan. Där oklart hur stora summor det handlar om.

– Det finns fakturor som är på 6 000-7 000 kronor som innehåller resor och representation. Men eftersom jag inte vet varför resan är gjord och vilket syftet var kan jag inte uppskatta summan, säger Ekbåge.

Vad har Peter Landmark sagt till er?

– Jag har pratat med Peter ett par gånger. Jag har ställt frågor men jag tycker inte att jag får tillfredsställande svar.

Revisorns granskning kommer att vara klar om två-tre veckor och i väntan på att den är gjord kommer Peter Landmark att vara avstängd från sin nya tjänst på kommunledningskontoret.

– Jag har haft ett stort förtroende för Peter Landmark. Successivt har detta förtroende urholkats. Ska jag vara uppriktigt så är jag besviken på mig själv. Jag har varit lite naiv under resan, säger Sune Ekbåge.

Idag beslutade styrelsen också att be kommunledningskontoret om hjälp med att se över samtliga administrativa rutiner samt rutiner för internkontroll, fakturahantering och budgetarbete på Karlstad Airport.

− Vi har upptäckt att redovisningen i samband med representation varit otillräcklig och att rutinerna kring korthanteringen inte fungerat på ett bra sätt. Därför är det viktigt att vi gör en ordentlig genomlysning och vidtar åtgärder framåt, säger Nina Larsson, styrelseordförande, i ett pressmeddelande.

P4 Värmland söker Peter Landmark för en kommentar men ännu inte fått någon respons.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista