Tomas Riste (S). Foto: Sveriges Radio.
Tomas Riste (S), Region Värmland. Foto: Sveriges Radio.
Regionbildningen

Riste (S) gör tummen upp för nya regionen

2:35 min

Regionrådet Tomas Riste gillar Indelningskommitténs förslag om att Värmland ska bilda en ny region med Västra Götaland och Halland.

Bild
Bild

– Det kändes som en lättnad att få se kommitténs tankar under denna resa. Jag kände det som "yes" därför att för mig är Västra Götaland det bästa alternativet, säger Tomas Riste (S), regionråd.

Förslaget som presenterades idag innebär också att Halland skulle inlemmas med Västra Götaland och Värmland.

– Det var väl ungefär vad jag trott att de skulle göra. Men detta är ett förhandlingsunderlag som ska diskuteras vidare. Det sista ordet är långt ifrån sagt i detta, säger Tomas Riste.

Vilka var motiven för att bilda denna region?

– De har ju lyssnat av alla synpunkter som finns. De har tagit del av det som gjorts tidigare. Vi har ju tidigare haft en majoritet för ett närmade till Västra Götaland. Kommittén har försökt balansera allt, enligt Riste (S).

Men att vi nu "släpper" Svealand. Finns det någon risk med det?

– Örebro och Dalarna kommer alltid att vara våra grannar. Vi kommer att ha diskussioner om vägar och järnvägar i fortsättningen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista