Aina Wåhlund och Peter Joensuu. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio
Aina Wåhlund (S), ordförande i utskottet lärande och stöd och Peter Joensuu (M), andre vice ordförande, Arvika Kommun. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio

Förslag: Ett nytt högstadium ersätter tre i Arvika

1:03 min

Nu har ett förslag på en ny skolorganisation i Arvika presenterats. Bland annat ska Sulviks skolverksamhet flyttas till Jössefors, Vikene skola flyttas till Edane och det blir ett högstadium i Arvika.

– Vi ser det som svårt att driva små skolor med de krav vi har i skollagen. det är krav om behöriga lärare och betygssättning, säger Aina Wåhlund (S), ordförande för Lärande och stöd i Arvika.

Om det planerade förändringen genomförs kommer kommunen att spara 8,2 miljoner kronor i minskade driftskostader.

– Det handlar bland annat om att frigöra ytor, det handlar om att ta bort moduler vi betalar mycket för i hyra.

Inriktningen i förslaget till framtidens skolorganisation är således att minska antalet enheter och istället samla mer resurser på de ställen som finns kvar.

Enligt kommunen är detta ett arbete som kommer att pågå under många år – förmodligen fram till 2021.

Här är en del av det som kommer att hända:

  • Sulviks skolverksamhet flyttas till Jössefors skola och Sulviks lokaler anpassas till förskoleverksamhet. Lokalerna på Jössefors skola anpassas genom nybyggnation. Förändringen genomförs inför läsåret 2017/2018.
  • Vikeneskolans skolverksamhet flyttas till Edane skola. Vikeneskolans lokaler anpassas till förskoleverksamhet och Edaneskolans lokaler anpassas genom nybyggnation. Förändringen genomförs läsåret 2017/2018.
  • En ny högstadieskola byggs och ersätter kommunens tre högstadieskolor. Verksamheten startar upp läsåret 2020/2021.
  • Skolverksamheten inklusive särskolan på Agnetebergskolan och Hagaskolan flyttas till Kyrkebyskolan. Kyrkebyskolan förändras då från en 4-9 skola till en f-6 skola. Förändring genomförs inför läsåret 2020/2021.

Förslaget går nu vidare för beslut i kommunstyrelsen den 11 april och i kommunfullmäktige den 25 april

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista