Tre barn som leker med digitala verktyg och en förskolelärare.
Förskoleläraren Janni Karlsson tillsammans med Robin, Patrik och Viggo. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio

Att skapa film och musik är vardagsmat i den digitala förskolan

"Vi jobbar främst med surfplattan i verksamheten"
6:37 min

På förskolan Skogsgläntan i Kil tar man mycket hjälp av surfplattan i det dagliga arbetet och bakom initiativet finns förskoleläraren Janni Karlsson.

– Vi jobbar främst med surfplattan som ett verktyg i vår verksamhet. Sen använder vi oss av projektorer som vi använder för att visa det som barnen har skapat under dagen, berättar Janni Karlsson som i sin utbildning jobbade mycket med IKT, informations och kommunikations teknik.

Barnen kan alltså göra både musik och film och sedan visa upp det för de andra barnen på förskolan eller för föräldrarna.

– Vi använder oss mycket av barnens intresse i vår verksamhet. Det som barnet tycker är intressant. Själva temat spelar ingen roll så länge barnet är intresserat så kan man alltid samverka alla ämnena så att matte och man kan få in språk i det här som barnet är nyfiket på, berättar Janni Karlsson.

Just nu arbetar de mycket med "greenscreen" som man använder som en grön bakgrund och gör animationer med stop-motion filmer där man kan lägga upp egna bakgrunder på det som spelas in.

– Det gör så att man kan vara i en annan värld även om man är i förskolan, berättar Janni Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".