Handspritsfylla
Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio

Ungdomars missbruk av alkogel blev en världsnyhet

BBC World: "Stort problem även i USA"
1:19 min

P4 Värmlands nyhet om att ungdomar i Karlskoga använt alkogel för att berusa sig har blivit en världsnyhet. Medier i bland annat Kina, Indien, Sydamerika och Ryssland har återberättat nyheten.

Det var för två veckor sen som P4 Värmland berättade om den nya trenden om de alkoholförgiftade ungdomarna som kommit in till akuten i Karlskoga.

Nyheten spreds först över hela Sverige och sen vidare till internationella medier.

Faktum är att namn som "Varmland", Karlskoga, "police officer Sundh", Apoteket AB och Kronan AB dykt upp på vitt skilda ställen världen över. Det började troligtvis med att BBC News i Storbritannien tog upp den.

Därefter följde en rad stora medier världen över. Några exempel är Russian Today, en rysk statlig kontrollerad dagstidning, Hindustian Times, en av Indiens största dagstidningar, Global Times som är en kinesisk dagstidning och Jewish Business News som är en webbaserad affärstidning för judar världen över.

I USA växer problemet med ungdomar som dricker alkogel. När den grävande journalisten Patricia Sulbaran Lovera på BBC World i Florida i förra veckan tog upp ämnet så inledde hon sin artikel med att redogöra för de svenska fallen i Karlskoga.

– Jag upptäckte nyheten via BBC Monitoring. Jag bestämde mig för att kolla läget här och fann att det är ett enormt stort problem i USA. Alarmerande faktiskt, säger Patricia Sulbaran Lovera till P4 Värmland.

Här hittar du BBC Worlds artikel. Den är på spanska  eftersom Patricia Sulbaran Lovera arbetar på  den spansktalande avdelningen och följarna finns över hela Sydamerika och södra USA. 

BBC Monitoring är en sajt där BBC samlar nyheter från medier i hela världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".