Tomas Sjölander, Konsum Värmlands vd. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.
1 av 2
Tomas Sjölander, Konsum Värmlands vd, berättar om resultatet för 2015. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.
En parkeringstomt. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.
2 av 2
På den här tomten i centrala Karlstad vill Konsum Värmland nygga en ny stadsdel. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.

Konsum Värmland: "170 tjänster bort i Karlstad"

4:13 min

Det är fortsatt tufft för Konsum Värmland. Ett negativt driftsresultat för 2015 kan innebära att 170 tjänster försvinner vid DC-centralen på Orrholmen i Karlstad.

Konsum Värmland redovisar en vinst för verksamhetsåret 2015, plus 270 miljoner kronor. Men det är långt ifrån tillräckligt då driften fortfarande går back, minus 59,3 miljoner. Nu varslar Konsum Värmland om tuffa besparingar.

– För fjärde året i rad har vi ett negativt rörelseresultat där vi återigen tvingas att ta av besparingarna. Detta är på sikt fullkomligt ohållbart och därför måste vi ta till krafttag för att sänka kostnaderna inom bakomliggande led, säger Konsum Värmlands VD Tomas Sjölander i ett pressmeddelande.

Konsum Värmland aviserar nu därför om förändringar i lager- och logistikverksamheten som kan resultera i att 170 tjänster varslas om uppsägning vid driftcentralen i Karlstad. Enligt Konsum Värmland skulle detta ge en årlig besparing på 39 miljoner kronor per år.

– Vi har lagt ner väldigt mycket analysarbete på detta och vi känner oss trygga med den uträknng vi kommit fram till, säger Tomas Sjölander till P4 Värmland.

Om det ska bli uppsägningar eller inte är upp till Förvaltningsrådet att besluta den 6 april.

Konsum Värmland presenterar också långtgående planer på att utveckla området på Orrholmen i Karlstad där man idag har sitt huvudkontor, charkfabrik, bageri, lager, transportcentral och färskvarucentral. 

Fastigheterna är gamla och vissa lokaler är i behov av stora investeringar, samtidigt som området blivit kringbyggt och den värdefulla marken är alltmer attraktiv bland annat för boende.

– Att fortsätta driva den verksamhet vi gör i dag på ett så värdefullt markområde är en direkt kapitalförstöring. Av den anledningen startar vi nu resan att anpassa hela området till det som det idag bäst lämpar sig för, och det är bostäder och en helt ny butik, säger Tomas Sjölander.

I samarbete med andra aktörer har därför Konsum Värmland redan startat planeringsarbetet för att förädla den cirka 57 000 kvm stora ytan på Orrholmen till bostäder, närservice och en butik på cirka 2 000 kvadratmeter. Det arbetet ska vara klart om 3-4 år och då ska det har byggts någon som Konsum Värmland kallar för en ny stadsdel i Karlstad.

– Nu påbörjar vi resan som innebär att vi anpassar området till vad det idag är lämpat för. Kan vi dessutom bidra till att Karlstad växer, är det självklart en fördel även för oss, menar Tomas Sjölander.

Fakta om verksamhetsåret:

  • Under året tillkom 3 773 nya medlemmar, vilket innebär att medlemsantalet uppgick till 154 598 per den 31/12 2015.
  • Tack vare fastighets- och företagsförsäljningar ökar soliditeten till 53 procent  (36 procent) och det egna kapitalet i koncernen uppgår till 731 Mkr (460).
  • Koncernens totala omsättning inklusive moms från livsmedelsindustri, grossistverksamhet och butikerna uppgick till 3,8 Mdr vilket är en minskning med 2 procent.
  • Den totala investeringen i mark, byggnader och inventarier uppgick till 44 Mkr (45).
  • Det egna kapitalet i koncernen uppgår till 731 miljoner kronor (460).
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista