Intreriörbild från en buss med en inzoomad övervakningskamera. Foto: Malin Björk/Sveriges Radio.
1 av 2
En övervakningskamera i en av Värmlandstrafiks nya bussar. En kamera som är olaglig. Foto: Malin Björk/Sveriges Radio.
En buss från Värmlandstrafik. Foto: Malin Björk/Sveriges Radio.
2 av 2
Förutom att det saknas tillstånd finns det heller ingen information om att fordonen är utrustade med övervakningskameror. Foto: Malin Björk/Sveriges Radio.

Nobina bryter mot lagen - saknar kameratillstånd

3:32 min

Nobina, som kör Värmlandstrafiks alla bussar, bryter mot kameraövervakningslagen. En kamera på varje buss saknar tillstånd och dessutom informeras inte passagerarna om att de är övervakade.

– Vi har nu skyltat upp alla bussar och det ska ha varit klart förra veckan, säger Nobinas trafikchef Stefan Arnell.

Men på de bussar som fanns på busstationen i Karlstad idag saknades det sådan information fortfarande.

På frågan hur många kameror som sitter i bussarna svarar Nobina att det på länstrafikbussarna finns sex kameror och på stadstrafikbussarna i Arvika och Kristinehamn finns fem kameror.

I det beslut som Länsstyrelsen tog den 18 december 2015 står det att kamera ett, den ovanför busschauffören på samtliga 136 bussar, inte beviljas tillstånd. Alltså får det bara finnas fem respektive fyra kameror.

Kamera ett som sitter ovanför busschauffören filmar för mycket ut på trottoar och gata vilket inte är i enlighet med kameraövervakningslagen.

Trots att Nobina inte får ha dessa kameror så sitter de uppe. Nobina säger att kamera ett inte är inkopplad.

– Det är monteringen av kameran som är tillståndspliktig. Om bolaget använder kameran eller inte är ointressant, säger Gith Nilsson.

Trots att Nobina verkar känna till vad som står i beslutet, i och med att en kamera tagits ur drift, så har bolaget missat att lämna in delgivningskvittot till Länsstyrelsen. Delgivningskvittot ska lämnas in när man tagit del av ett beslut. Kort efter vårt samtal med Nobina kontaktar de Länsstyrelsen.

– De har idag varit i kontakt med oss och jag har noterat att de tagit del av beslutet, säger Gith Nilsson.

I lagen om allmän kameraövervakning kan man tydligt läsa att man har upplysningsplikt. Alltså måste man tydligt skylta med att området är kameraövervakat. Vilket inte skett förrän nu, flera månader försent. Dessutom har Nobina haft en kamera för mycket på samtliga 136 bussar.

Om ärendet polisanmäls riskerar ansvarig/ansvariga böter eller fängelse upp till ett år. Länsstyrelsen har ännu inte tagit ställning till om en sådan anmälan ska göras.

Nobinas Stefan Arnell kommenterar en eventull polisanmälan:

– Det får vi ta ställning till då. Det är väl klart att det inte skulle vara roligt och det skulle kännas besvärande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista