Närbild på varg i vinterlandskap.
Länsstyrelsen rovdjursinventering visar att nio nya vargpar är etablerade i Värmland. Foto: Hasse Holmberg

Nya vargpar etablerade i Värmland

1:00 min

Den senaste rapporten från länsstyrelsen visar att nya vargpar har etablerat sig i Värmland. Av inventeringen återstår tre veckor och än finns förhoppningar att hitta ytterligare vargpar och nya revir.

Hittills har man hittat nio nya vargpar i länet, berättar Fredrik Wilde, vilthandläggare på länsstyrelsen i Värmland.

–Reviren ser ungefär ut som de gjorde förra året, säger Fredrik Wilde.

I de områden där licensjakten genomfördes förra vintern har nya par redan etablerat sig. Men i Byamossarna i Gunnarsskog har man hittat ett nytt revir, liksom i Olsäter, norr om Deje. Länsstyrelsens rovdjursinventering kommer att pågå fram till den sista mars. Under dessa tre veckor kommer man bland annat att undersöka området söder om och nordväst om Glasskogen extra noga, eftersom det där finns indikationer på nya revir som ännu inte har kunnat identifierats.

Efter lodjursinventeringen, som avslutades sista februari, kan Fredrik Wilde rapportera en ökning av lodjursstammen. Under förra årets inventering kunde länsstyrelsen identifiera sex familjegrupper, i år kunde man identifiera tio.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista