Elev sitter och räknar matte.
Pi-dagen, för matematikens skull. Foto: JESSICA GOW / TT

Pi-dagen firas i Glava

0:59 min

Idag är det Pi-dagen. Pi är en matematisk konstant som representerar förhållandet mellan en cirkels omkrets och diameter.

Pi-dagen är en dag tillägnad talet pi (π, ≈ 3,141592653589793…) som infaller den 14 mars varje år (amerikanska datumformatet ger 3/14).

Pi är en matematisk konstant som representerar förhållandet mellan en cirkels omkrets och diameter. Pi-dagen är inte någon officiell högtid, men i ett flertal länder har denna dag blivit en dag då matematik uppmärksammas på olika sätt av skolor, kommuner, organisationer och företag.

I Sverige arbetar Sveriges Matematiklärarförening, som nationell samordnare för stötta lärare, skolor, kommuner och andra organisationer för att ge bakgrund, idéer och inspiration om hur detta firande av matematikens dag kan gå till.

– Vi börjar med en gemensam samling och sedan vet inte barnen vad som ska ske, säger Kerstin Fritiofsson, rektor på Glava skola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista