Ali Basiri. Mari Stenström/Sveriges Radio.
Ali Basiri kom till Värmland från Iran 1989. Foto: Mari Stenström/Sveriges Radio.

Från flykting till framgångsrik företagare

6:45 min

För några månader sedan blev Molkom plötsligt ett par hundra invånare rikare när den nedlagda Graningeskolan på rekordtid förvandlades till boende för flyktingar. Antikhandlaren Ali Basiri kom också som flykting till Molkom, fast för 27 år sedan.

Han berättar att hans liv i Sverige började under ett vackert fönster i Molkom, ett fönster i det hus som Ali Basiri nu själv bor i.

– Jag satt där och tittade på huset och tyckte att det var så vackert. Jag kunde ingen svenska då, men en granne kom förbi och berättade att det var en kyrka, så då lärde jag mig att ordet som stod på utsidan huset betydde kyrka. Grannen berättade att det var Guds hus och några år senare ringde han mig och sa att Guds hus var till salu, berättar Ali Basiri.

Ali Basiri kom som flykting från Iran till förläggningen i Ängsbacka. Han såg direkt till att sysselsätta sig och jobbade som kock, vaktmästare och fritidsledare på flyktingförläggningen. Nu driver han en antik- och inredningsbutik i Molkom och har kunder över hela världen. Ali Basiris intresse för antikviteter härrör från en speciell händelse.

– Jag köpte en ölgås i en lada på västkusten och det visade sig vara ett väldigt bra köp. Innan dess hade jag inga planer på att starta antikaffär. Det var det som tände gnistan och här är jag idag, berättar han.

Det ryktas om att Ali Basiri har jobbat med några väldigt kända kunder, något som han själv helst inte pratar om.

– Jag är lite här och lite där och inreder, skrattar han.





Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista