Ingrid Larsson, Karlstads Trädgårdförening. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Ingrid Larsson, Karlstads Trädgårdförening Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.

Stort intresse för fröutlåning

3:12 min

Den som vill börja odla i sin trädgård har nu ett ypperligt tillfälle att börja. Karlstads Trädgårdssällskap lånar nämligen ut frön. Ikväll finns det frön till utlåning på biblioteket i Vålberg.

Ingrid Larsson är en av initiativtagarna till denna fröutlåning och syftet är just att så ett frö...

– Vi vill skapa ett värde i att man vågar att börja med att så ett frö och sen utveckla det hela. Vi kanske dessutom får in kulturväxter som håller på att dö ut. Det kan vara frön som man kanske inte kan köpa i affären.

Fröutlåningen tog sin början förra året. Det hela går ut på att låna frön gratis och när hösten kommer lämnar man tillbaka frön, och det kan vara helt andra frön.

I lördags var Karlstads Trädgårssällskap på biblioteket i Karlstad och intresset var stort.

– Det blir mer och mer inne att odla själv. Det är ju en vårkänsla också att sätta ett frö och sedan se det komma upp. Själv kan jag sätta frön även på hösten och vintern, säger Ingrid Larsson.

Vad är det för frön man kan låna då?

– Det är grönsaker, kryddor, ett- och två-åriga blommor, det är perenna växter, det är giftiga blommor och det är hemliga blommor.

Men vem vill plantera giftiga blommor?

– Ja, de som inte har så många småbarn i sin trädgård och som vill ha extra tjusiga blommor.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista