Svartklädd vinna med mörkt långt hår bredvid tavla av kvinna i slöja bakom galler
Sheeren Said Rahim, konstnär/SFI-lärare Foto: Hedvig Nilsson

Sheeren målar kvinnor i exil

"I vissa kulturer är det nästan ett brott att vara kvinna"
6:07 min

Konst med ett budskap, det är vad Sheeren Said Rahim, SFI-lärare i Kristinehamn ställer ut på Tehuset i Karlstad. Utställningen heter Vem är jag? och handlar om kvinnor i exil.

- Jag brukar säga att jag är svensk, men ursprungligen kommer jag från Kurdistan, Irak. Jag har varit med om mycket i mitt liv och de här tavlorna innehåller mycket smärta. En del ligger väldigt nära mig själv, och en del visar andras smärta som jag har upplevt, säger Sheeren.

Alla Sheerens tavlor föreställer kvinnor. Ofta bakom galler, i slöjor, och med sorgsna ögon. De har namn som "Maktlösa", "Frihetsbön", "Kärleken känner inte till gränser" och "Kobane". Målningarna visar det hedersförtryck som många kvinnor utsätts för:

– De äger inte sig själva. Alla andra kan bestämma över dem, men hon kan inte bestämma över sig själv. Hon bär familjens sorg och glädje, och den dagen hon inte gör det då är det hon som skapar problem och konflikt. Då hamnar hon i exil.

– Jag vill att folk ska veta mer, vi kvinnor som kommer från andra länder, vilka är vi och varför är vi här? Vi pratar om kvinnofrihet och befrielse, men vi glömmer en grupp av kvinnor. Hur ska vi underlätta för dem så de kommer in i samhället? frågar Sheeren Said Rahim.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".