Asylboendet på Herrgårdscampingen i Kristinehamn töms- men de asylsökande vet inte vart de ska.
Asylboendet på Herrgårdscampingen i Kristinehamn töms- men de asylsökande vet inte vart de ska. Foto: Erik Edvinsson

Röda Korset kritiserar förflyttningen av asylsökande

3:25 min

Den sista mars ska Herrgårdscampingen i Kristinehamn vara tömd på asylsökande. I samband med förflyttningarna riktar Röda Korset stark kritik mot Migrationsverkets sätt att hantera förflyttningarna.

De asylsökande som bor på Herrgårdscampingen i Kristinehamn håller nu på att flyttas, eftersom campingen ska tömmas på asylsökande. Men information om exakt när och vart de ska bli flyttade anser Röda Korset i Kristinehamn borde bli tydligare.

– De blir kallade till en tidpunkt, oftast klockan nio på morgonen. Då ska de ha sina väskor packade så kommer det bussar och hämtar dem. Då vet de inte vart de ska, det får de reda på inne i bussen, säger Naeimy Blücher Johansson, frivilligledare för asylverksamheten, Röda Korset.

Det känns som man forslar boskap på något sätt. Information är det viktiga, men det får inte vi.

Många av de asylsökande känner oro över att inte veta vart och när de ska flytta. Oday Darweesh kom till campingen i september, men vet nu inte vart han ska flytta.

– Vi är rädda för att många här är vänner och vi vet inte när vi kommer se varandra igen, säger Oday.

Ulf Henriksson är enhetschef på Migrationsverket i Karlstad. 

– Vi har ju en grundplan, men vi vet själva inte hur det ser ut exakt vid det tillfället. Det är ett pussel hela tiden. Det är bättre att vi är 100 procent säkra på vart de ska flytta och det är vi när vi kommer. Vi sitter i en tuff situation ,det är många bitar att hålla reda på, säger Ulf och fortsätter:

– Vår högsta ambition är att få det så bra som möjligt för de asylsökande, något annat finns inte på kartan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista