Långban
1 av 4
Långbans Gruvby. Foto: Fotograf Lars Sjöqvist Värmlands museum.
Långban, Fotograf Larseric Vänerlöf Värmlands Museum.
2 av 4
Långbans Gruvby. Foto: Fotograf Larseric Vänerlöf Värmlands Museum.
Långban 2 Fotograf Lars Sjöqvist
3 av 4
Långbans Gruvby. Foto: Fotograf Lars Sjöqvist Värmlands Museum.
Henrik Ramberg, Jim Frölander och Sussanne Berggren.
4 av 4
Sussanne Berggren, Henrik Ramberg och Jim Frölander. Foto: Roy Malmborg Sveriges Radio

Nyanlända rustar upp Långbans gruvby

1:23 min

Långbans gruvby ska hjälpa till att integrera nyanlända i det svenska samhället. I ett pilotprojekt ska nyanländas kompetens användas för att underhålla och utveckla byggnader och miljö i Långban.

–  Det finns många duktiga hantverkare bland våra nyanlända som kan arbeta med byggnadsvård, säger Jim Frölander på Filipstads kommun. En ständig inventering av de nyanländas kunskaper sker hela tiden .

Finansieringen sker med pengar ifrån Riksantikvarieämbetet, men pengar har också sökts från Region Värmland. Projektet kan vara starten på en hel rad projekt i  Värmland och Sverige.

– Det blir en experiment verkstad och testbädd att se vad som funkar, säger Susanne Berggren från Värmlands Museum.

Riksantikvarieämbetet vill ha en utförlig rapport om projektet som kan stå som modell för nya projekt runt om i Sverige.

–  Det finns i en fas två för till exempel Rottneros, Sunne och Selma Lagerlöf, Rackstamuseet med mera som kan göras på samma sätt, säger Henrik Ramberg, Värmland Museum, som leder projektet.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista