En  kvinna står vänt ut mot en gata. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT.
Utländska kvinnor tar in på värmländska hotell och annonserar efter kunder på internet. Foto: Tomas Oneborg /SvD/TT.
Sexhandeln i Värmland

Hotellägare får slänga ut prostituerade själv

1:08 min

En hotellägare i Karlstad har upptäckt att minst fem av hennes gäster sålt sex på rummet.
- Jag vill ju inte bedriva en bordellverksamhet! Men vem ska hjälpa mig?

Under det senaste året har hotellägaren Linda i Karlstad upptäckt flera fall av sexhandel. Nu vill hon slå larm om att det här ett allvarligt problem i hotellbranschen.

För några veckor sen nådde det en kulmen då hon själv handgripligen kastade ut två kvinnor och en man. 

- Jag var rädd. Först tänkte jag att jag kanske inte skulle våga men sen blev jag verkligen riktigt arg. Nu kan jag inte acceptera det här längre. Jag vill ha bort det här. Nu går jag in. Det är ju mitt hotell!

Misstankarna om sexhandel på rummen började för några månader sen.

Jag märkte att några föll undan och inte ville kommunicera. Jag såg spår på rummet och hittade kondomer i sopkorgen. Det var kunder som inte ville betala med kort. Det har säkert pågått innan också men jag har inte sett det"

I fallet med kvinnorna som hon kastade ut själv var det flera saker som var konstiga. 

- När jag tog emot deras bokning så vill de plötsligt boka en natt till. De hade stor packning och såg inte ut som tillfälliga turister. De sa att de skulle hälsa på sina familj här i stan - så det var någonting som inte stämde. 

Linda önskar att hon fått mer hjälp av polisen.

- När det började eskalera och jag misstänkte flera kunder då fick jag ju inte tag på polisen alla gånger. En gång hänvisades jag till växeln i Stockholm där jag fick lämna meddelande som jag aldrig fick något svar på.

P4 Värmland har påbörjat en granskning av sexhandeln i länet. Har du tankar eller egna erfarenheter av sexhandeln?
Berätta gärna för oss. Du kan få meddelarskydd om du vill. Se kontaktuppgifter längst ned i artikeln.

Linda upplever att lagstiftningen är ett problem.

- Eftersom det är lagligt att sälja sex är det upp till mig att avhysa kvinnorna från mitt hotell. Jag var väldigt rädd när jag skulle avhysa och bad om hjälp och fick svaret att jag kunde ringa 112 om jag såg någon kund. 

Hon fick dock avgörande hjälp av den lokala traffickingpolisen vid ett tillfälle - när det gällde spårning av kundernas aktiviteter på nätet.

- Den hjälp jag fick av polisen var ju att få bekräftat att de här två kvinnorna lagt ut sig på en sexsajt. Och det var väldigt bra men den hjälpen finns ju egentligen bara på kontorstid.

Hur gör man när man avhyser en gäst som man misstänker för sexhandel?

- Ja, det är inte så inte lätt. Det gäller att stå på sig och visa att det här kan jag inte acceptera. Det är ju en handel som inte jag som driver hotell vill vara delaktig i. Jag vill ju ha familjer, resande och turister. Jag vill ju inte bedriva en bordellverksamhet! Den där dagen blev jag övertygad och hundra procent säker och kunde ta i ut med det - men jag var väldigt rädd.

Linda förklarar att bakom rädslan finns även en oro över att det kan finnas organiserad brottslighet bakom sexhandeln och att hon inte vet vilka fler som står bakom hotellgästen - och vad de är kapabla till. 

Hur reagerade de när du kastade ut dem?

- Först var det ju ett förnekande. Men då hade jag fått backup av polisen. Polisen hade sagt att de hade samma telefonnummer som var utlagt på en sexsajt för tre timmar sen så då kände jag mig säker och tvekade inte att gå in. Men då försökte de säga att det var förra året. Jag fick gå in två gånger och säga till dem. Sista gången fick jag ut dem. Så jag fick agera polis kan man säga.

Och deras sexkund - gick han ut självmant?

- Han gick ut ur rummet strax innan och jag frågade vad han hade för ärende. Han sa att han varit och hälsat på någon annan på hotellet men det stämde inte. Det var en kund och han fick väldigt bråttom därifrån och såg väldigt rädd ut. Han var i trettioårsåldern och från Kristinehamn.

Hur många tror du det är som bedrivit sexhandel på ditt hotell?

- Jag är helt övertygad om sex stycken senaste året. Två kvinnor kastade jag ut och fyra har jag ertappat efteråt. Ytterligare fem-sex personer har jag avstyrt bokningen för efter att ha kontrollerat deras uppgifter. Senast i helgen fick jag blockera en kvinna från bokning eftersom jag ertappat henne tidigare.

Tror du att de som bokat rum hos dig hittat sina kunder via nätet?

- Jag är helt övertygad om det.

Vad är det för typ av kvinnor?

- Det är inga från Sverige som jag misstänker utan södra Europa - Rumänien, Tjeckien, Spanien och även afrikanska länder. De är runt 30 till 40 år gamla. Vad gäller de två kvinnor jag kastade ut såg jag vid passkontrollen att de inte stämde med bokningen. Enligt bokningen kom de från Spanien men i passet var det Spanien plus Ecuador. De pratade engelska.

Tror du det bara är ditt hotell i Karlstad som har problem med det här?

- Nej, det är därför jag går ut och vädjar om att vi ska vara mer observanta på vad det är som pågår. Jag ser ett samband och en stor handel. Via hotellbokningsföretaget så ser jag också ett samband och tror att det ökat under senaste året - att det blivit mer organiserat.

Hur känner du inför att människor bedriver sexhandel på ditt hotell?

- Det känns som en profitering, ett utnyttjande av min verksamhet som jag bedriver enligt alla normer och har sökt tillstånd för. Jag måste reagera annars kan ju jag också bedriva en olaglig verksamhet. Det är ju som om jag skulle acceptera att ha en bordell. Det är fruktansvärt.  

Men om du kastar ut kunder - vem ska då betala räkningen?

- När jag kastade ut mina kunder så gav jag tillbaka pengarna och det förlorade jag ju pengar på.

Hur har sexhandeln påverkat din företagsverksamhet hittills?

- Jag får stänga av i perioder. Kortbetalning är enda som gäller. Jag måste ha superkoll och stoppa dem redan i bokningsskedet. Jag måste kontrollera varje bokning och person ingående. Alla måste legitimera sig och jag måste ta pass på samtliga som kommer utanför Sverige nu - inte bara Schengen. Ingen utom de som är legitimerade får komma in på det rum jag hyr ut.

Hur vet du om den som bokar tänker sälja sex?

- Det kan ju inte jag veta. Jag kan ju bara lita på min intuition och se samband och se hur man beter sig - så jag får ju mer eller mindre bedriva ett spaningsarbete.

Varför tror du det är så få hotell i Värmland som pratar öppet om det här?

- Jag vet inte om det kan handla om en rädsla om att få dåligt rykte. Jag tror att vi måste prata om det och lyfta upp det för att visa att det här accepterar vi inte.

Linda heter egentligen något annat men vill medverka under ett annat namn just eftersom hon  är rädd för att skada hotellets rykte. Hon tvekade länge innan hon gick ut och berättade.

- Vi kan ju inte ha det så här. Jag ser det här som ett långsiktigt arbete. Jag accepterar det inte. Då lägger jag hellre ner min verksamhet. Men jag har ingen att vända mig till för att få bort det. Jag efterlyser insatser mot det här!


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista