Kvinna i huvudsjal tillsammans med präst
Faten Mahdi Al Hussaini med sin mentor Carl Ove Faester som är präst i norska kyrkan Foto: Hedvig Nilsson

Faten vill ta tillbaka sin religion från extremister

6:11 min

Kyrkans vecka Livet värt att leva har i år tema mod, något dagens gäst Faten Mahdi Al Hussaini visat prov på. Som tonåring hemma i Norge reagerade hon på att religiös extremism fick stå oemotsagd och startade organisationen Just Unity - för att rädda unga från radikalisering.

Faten jobbade som hjälparbetare i Irak sommaren 2014 under IS framfart och fick se terrorismens skadeverkan på nära håll. När hon sen kom tillbaka till Norge tyckte hon att ingen tog tillräckligt mycket avstånd från den religiösa extremismen på hemmaplan:

- Det som provocerade mig mest var att det muslimska samfundet inte reagerade emot, och det var då jag började vakna. Jag kände att det skapades en rädsla hos människor och missförstånd om islam. Att någon stal min religion ifrån mig och att jag behövde ta tillbaka den, förklarar Faten.

Hon grundade organisationen Just Unity tillsammans med en före detta extremist, Yousef Bartho Assidiq, som konverterat till Islam. För organisationen jobbar också Carl Ove Faester, präst i norska kyrkan, som mentor åt Faten. Men ingen imam har ännu ställt upp för Just Unity.

Jag tycker att kampen mot extremister är en kamp som imamer borde ha tagit och inte jag. Men vi har räddat ett antal ungdomar från radikaliserade miljöer.

Hennes engagemang är inte ofarligt. Faten, 21 år, lever nu under dödshot:
- Det har kostat mig min frihet, min hälsa, mitt rykte och inte minst min säkerhet. Min familj är stolta över mig men de är väldigt pressade, säger Faten.

För henne är det viktigt att vi lär oss särskilja mellan religion och kulturella yttringar. Hon påpekar också att rädsla för islam kan göda extremismen:

- Vi har haft muslimer länge i vårt land, och att döma alla kan faktiskt skapa fler extremister. Vi måste gå sammen och ha mer dialog. Och imamer måste vara tydligare så att människor kan känna sig trygga, säger Faten Mahdi Al Hussaini.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista