Migrantcampingen Karlstad. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
Migrantcampingen Karlstad.

Politisk strid om stängning av migrantcamping

12 min

Den sista mars stänger migrantcampingen på Solareturens gamla tomt i Karlstad. Beslutet fattades av den blågröna politiska majoriteten redan i december, men socialdemokraterna är emot stängningen.
– Det är omänskligt, tycker Christian Norlin (S).

Enligt kommunalrådet Marléne Lund Kopparklint (M) var migrantcampingen redan från början tänkt som en tillfällig lösning. Majoriteten stödjer sig också på slutrapporten från den nationella samordnaren för utsatta EU-migranter, Martin Walfridssons slutrapport. I den avråds kommuner från att ha den här sortens campingar eftersom de riskerar att skapa permanenta slumområden. Ett argument som socialdemokraterna inte köper:

– Det har inte varit något slumområde, det såg betydligt värre ut i parkeringshuset Duvan förra vintern. Vi vill ha en långsiktig lösning, säger Christian Norlin (S).

Idag bor ett femtiotal EU-medborgare på campingen. Men tomten behövs nu till flyktingmottagande, berättar Marléne Lund Kopparklint:

– Där har vi en skyldighet som kommun enligt lag att lösa situationen. Vi behöver ha den här tomten för att starta ett HVB-hem för ensamkommande, säger Marléne Lund Kopparklint.

Hela debatten mellan Marléne Lund Kopparklint (M) och Christian Norlin (S) kan ni höra här:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista