Porträttbild av Cristina Gillå, samordnande sjuksköterska för barnhälsovården i Värmland.
Cristina Gillå, samordnande sjuksköterska för barnhälsovården i Värmland. Foto: Laila Carlsson / Sveriges Radio

"Skärmar kan vara bra pedagogiska verktyg för barn"

5:51 min

Att vara försiktig med barns användning av digitala skärmar är framför allt viktigt när barnen är riktigt små. Det tycker Cristina Gillå, samordnare för barnhälsovården i Värmland.

I förra veckan rapporterade vi om en digital förskola, vilket ledde till många lyssnarreaktioner om att barn inte borde sitta framför skärmar. Detta med barn och skärmtid är något som många har åsikter om och och många föräldrar oroar sig över hur länge deras barn ska sitta framför skärmarna.

Statens medieråd vill lyfta frågan och i slutet av förra veckan skickade de ut ett material med bilder på barn och vuxna i olika situationer. Dessa ska användas som diskussionsunderlag på barnavårdscentraler runt om i landet. Det är till exempel en pappa som sitter vid en sandlåda med ryggen mot barnet, det är en mamma som spelar spel eller tittar på något ihop med sitt barn på en ipad, det är en familj i ett rum där alla har varsin sorts skärm. Kort sagt både exempel på bra och mindre bra skärmsituationer.

Cristina Gillå, samordnare för barnhälsovården i Värmland, tycker inte att man ska fly skärmen totalt, annat än när barnen är riktigt små.

– Barn under två år har en intensiv utvecklingsperiod och hjärnan utvecklas väldigt snabbt, säger Cristina Gillå. Där är det viktigt att barnet får knyta an till föräldrarna och att man ger utrymme för ordentlig kommunikation och tittar på varandra.

För barn som passerat tvåårsåldern tycker Cristina Gillå att skärmar kan användas som pedagogiska verktyg som man som förälder använder tillsammans med barnet.

– Man kan som förälder vara ett stöd och ha roligt tillsammans. Det handlar mer om hur man begränsar det och vilka andra aktiviteter man har.

Cristina Gillå föreslår att man har skärmfria zoner i hemmet, som till exempel matbordet eller barnens rum, eller att man har skärmfria tider. Hon tycker också att man ska sluta använda skärm någon timme innan läggdags.

– Man vet att ledljuset som kommer från skärmar ger en senare insomning och försämrar sömnkvaliteten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista