Ulf Nyqvist. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Ulf Nyqvist, kommundirektör i Karlstad. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Kommundirektören om avstängningen av Landmark

4:40 min

Nyligen meddelade Karlstads kommun att Peter Landmark stängs av från sitt nya jobb på kommunledningskontoret, eftersom det pågår en granskning av korthanteringen under hans tid som flygplats-vd. Avstängningen görs för att Landmark skulle ha svårt att kunna företräda kommunen medan granskningen pågår.

Nu ger kommundirektören alltså sin syn på varför man stänger av Landmark från den nya tjänsten direkt, innan granskningen har kommit fram till något resultat.

– Som vi ser det har vi tjänstebefriat Peter under den här tiden, dels av omsorg om honom, men också för att han skulle ha svårt att företräda kommunen när vi har den här utredningen på gång. Med de diskussioner som har varit på olika sätt i media är det orättvist mot Peter att han skulle behöva vara i en sån roll. Och för kommunen så vill vi utreda den här frågan, säger Ulf Nyqvist.

Det var i förra veckan som styrelsen för den kommunala flygplatsen startade en extern granskning av hur Peter Landmark och andra inom flygplatsen har skött sina betalkort. Som P4 Värmland har rapporterat tidigare uppges det bland annat handla om olika typer av inköp, uttag och dricks som kan ifrågasättas.

Samtidigt meddelades det att Peter Landmark alltså stängs av från det nya jobbet han skulle tillträda nu i mars, som näringslivsutvecklare på kommunledningskontoret med bibehållen vd-lön på cirka 86 000 kronor.

Igår kom också beskedet att flygplatsens bolagsstämma skjuts på framtiden på grund av den pågående utredningen.

Men att Peter Landmark stängs av från sitt nya jobb ska inte ses som nån antydan om att han har gjort sig skyldig till några tjänstefel, understryker Ulf Nyqvist.

– Det finns ingenting som säger att Peter är skyldig till vare sig det ena eller andra. Det är en andhämtningspaus för att man ska kunna reda ut saker och ting. Och om det sen i en sån utredning visar sig att det finns formella brister, då får man värdera dem.

Är det tänkt att han ska ha betalkort i sin nya tjänst som näringslivsutvecklare?

– Vi har normalt inte betalkort. Det kan man ha i vissa tjänster, men i den här tjänsten har vi inte tagit ställning till och inte trott att Peter behöver ha ett kort.

Det blir en dyr historia för kommunen att ha någon gående hemma med en lön på 86 000 kronor?

– Ja, det är klart att det blir en dyr historia. Vi har ju en förhoppning att många av de kompetenser som Peter har, de skulle vi ha nytta av i kommunledningskontoret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista