kvinna i grått står ute i snö
"Jag har fått upp ögonen för något som jag inte sett tidigare. Jag är både skrämd och beklämd" säger Maria Schyberg. Foto: Annika Ström/Sveriges radio
Sexhandeln i Värmland

Samordnare: "Vi måste våga fråga om de säljer sex"

4:56 min

Myndigheter ska bli bättre på att fånga upp och hjälpa kvinnor som säljer sex.
– De vi träffat på hittills är vanliga tjejer, säger regionens nya samordnare Maria Schyberg. 

Bättre insatser behövs för att hjälpa dem som far illa i sexhandeln. Därför har regionen Värmland-Bergslagen-Örebro satsat på en samordnare.

- Vi måste arbeta på ett annat sätt för att fånga upp de här tjejerna. De är bra på att dölja det och när de kommer så söker de kanske för att de behöver pengar eller har problem med droger. Vi måste våga fråga om de säljer sex, säger Maria Schyberg.

P4 Värmland har påbörjat en granskning av sexhandeln i länet. Har du tankar eller egna erfarenheter av sexhandeln? Berätta gärna för oss. Du kan få meddelarskydd om du vill. Se kontaktuppgifter längst ned i artikeln.

Hon har länge arbetat inom socialtjänsten och i sin nya roll som regionsamordnare ska hon vara en länk mellan olika myndigheter såsom kommuner, polisen, vården och migrationsverk.

Under det första halvåret har hon varit i kontakt med fyra-fem kvinnor som bor i regionen och som velat ha hjälp att sluta sälja sex.

- De hör om det via kompisar. Det är ju jättelätt att lägga ut en annons och man kanske gör det för att testa och se och sen helt plötsligt så får man någon som är intresserad och så rullar det på, säger Maria Schyberg.

Varför gör de det?

- Spänning i de här fallen tror jag. Man vill testa.

Maria Schyberg beskriver dem hon träffat hittills som rätt vanliga tjejer i åldrar mellan 20 och 30.

- De har inte så mycket andra problem egentligen. De kommer ofta in i det här via kompisar och man vill testa och se.

Det är svårt att veta hur omfattande problemet är. Dels för att sexhandeln är så rörlig. Det vanligaste är att kommunikationen sker via nätet.

- Man flyttar mellan länen, man åker runt och en del åker till Stockholm för att sälja sex och det finns också ett stort mörkertal som vi inte ser.

Det finns inga tillförlitlig siffror på hur vanligt det är.

- Prostitution och människohandel finns här. Det vet jag. De signaler jag får från både regionen och övriga Europa visar att det är ett problem som ökar.

Det finns även killar som säljer sex även om det inte är lika vanligt.

- Ensamkommande barn och unga står högt på agendan. Vi vet att det är en utsatt grupp redan när de kommer hit och vi vet att många farit väldigt illa redan innan de kommit hit både i prostitution och människohandel. Dels att de ibland fått betala med sin kropp för att ta sig hit och det kan fortsätta här hemma.

För att nå dessa grupper är kontakt med till exempel HVB-hem och gode män viktigt.

Den nya samordnartjänsten är på halvtid är ett projekt som pågår till årets slut.

Behöver du råd vad gäller sexhandel eller människohandel så kan du kontakta Maria Schyberg på Kristinehamns kommun. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista