Kvitton. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Kvitton som Peter Landmark redovisats och som nu granskas av kommunen. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio

Alkoholkvitton stämmer inte - Landmark medger brister

1:42 min

Flera av de alkoholgåvor som Peter Landmark, före detta vd för Karlstad Airport, ska ha gett bort har aldrig nått mottagaren. Flera namngivna säger till P4 Värmland att de aldrig fått någon gåva.

P4 Värmland har begärt ut samtliga Systemsbolagskvitton gällande gåvor som förra vd:n Peter Landmark har redovisat. På kvittona står namn på personer som ska ha fått bland annat vin och champagne. Men flera av de som står uppsatta som mottagare säger till P4 Värmland att de inte fått någon gåva.

Enligt kvitto för julgåvor 2012 ska sex personer ha fått varsin flaska champagne, en Taittinger, värd 360 kronor styck. En av de uppskrivna är vd:n för Värmlandstrafik.

– Nej, det stämmer inte. Jag har aldrig fått alkohol i samband med jul. Det kan jag säga med bestämdhet, säger Lars Bull.

Samma besked ger Region Värmlands direktör Lars Christensen.

– Nej, jag är ledsen att säga det, men det stämmer inte. Jag är hundra procent säker. Jag kollade upp det förra veckan för att säkerställa det.

Före detta VD för Visit Värmland, Laila Gibson, som enligt kvittona har fått champagne både 2012 och 2014, säger samma sak.

– Nej, det kan jag inte komma ihåg att jag har fått. Vi brukar inte få så mycket julgåvor, det kan vara någon chokladask, men inte att jag har fått champagne.

Maria Hollander, VD på Paper Province, och Nina Engdahl, VD på marknadsundersökningsföretaget Attityd är uppskrivna på kvitton från julen 2014. Även de säger till P4 Värmland att de inte fått någon vinflaska från flygplatsen.

Enligt ett av de kvitton som redovisats av Karlstad Airport ska landshövding Kenneth Johansson också ha fått en flaska champagne. När P4 Värmland pratar med landshövdingen kan han inte påminna sig detta.

Enligt kvittot skulle champagnen till landshövdingen ha köpts in den 20 december 2012. Men den julmottagning som landshövdingen bjöd in till var den 16 december, alltså fyra dagar före inköpet. Dessutom var landshövdingen upptagen i möten hela dagen den 20 december, och reste dessutom på semester den 21 december.

Frågan är då var den inköpta alkoholen i själva verket har hamnat. Peter Landmark har inte gått att nå för en intervju. I ett mejl till P4 Värmland skriver han dock:

Det stämmer att några namn per år på listan inte är korrekta då de inte var anträffbara vid rundresan för utlämnande. Dessa gåvor delades istället ut till andra samarbetspartner. Alla gåvor har såklart en mottagare. Jag skulle naturligtvis korrigerat den förberedda listan i efterhand och beklagar att det inte skett. Jag vill också be de som nu felaktigt figurerat i media om ursäkt"

Något mer vill inte Peter Landmark säga mer än att han välkomnar den utredning som nu pågår.

Flygplatsstyrelsens vice ordförande heter Sune Ekbåge. Han har tagit initiativ till den externa granskning som ska göras av korthanteringen på flygplatsen. Men han vill inte ställa upp på någon intervju i nuläget.

– Utredningen får titta på det här, jag vill ha rapporten om några veckor, säger Sune Ekbåge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista