Verksamhetschef Eva-Lena Svensson och Anders Nilsson (V). Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.
Verksamhetschef Eva-Lena Svensson och Anders Nilsson (V) ordförande socialnämnden i Filipstad. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.

Filipstads kommun satsar miljoner på aktivitetssamordnare

1:55 min

Socialnämnden i Filipstad har beslutat att heltidsanställa sex stycken aktivitetssamordnare för att arbeta med att öka aktivering, gemenskap och rehabilitering för brukarna på alla särskilda boenden i kommunen.

Anders Nilsson (v) är socialnämndens ordförande i Filipstad.

– Vi har satsat 2,2 miljoner på detta och tycker att det är en jättebra satsning för att aktivera de äldre på de särskilda boendena i kommunen. Det kan handla om bowling, sittdans, you name it. Det handlar om att jobba förebyggande med folkhälsan, säger han.

Satsningen har möjliggjorts tack vare nationella stimulansmedel för ökad bemanning av vården och omsorg om äldre. För Filipstads kommun handlar det om totalt 3,2 miljoner kronor varav alltså 2,2 miljoner går till den nya satsningen.

Eva-Lena Svensson är verksamhetschef för äldreomsorgen i Filipstad.

– Jag är jättenöjd att vi drar igång det här i kommunen. Vi kommer att ha individuella aktiviteter och gruppaktiviteter. Det behöver inte handla om att man ska fysiskt röra sig, det kan handla om att titta på foton och allt möjligt, berättar hon.

Eva-Lena Svensson tror att satsningen på aktivitetssamordnare kommer att tillföra mycket för verksamheten.

–  Det kommer att bli mer gemenskap och de boende kan till exempel få komma ut och röra på sig i naturen och i skogen, säger Eva-Lena Svensson.

För att de boende ska få ta del av satsningen så har det genomförts en inventering.

– Kontaktpersoner och anhöriga har fått fylla i ett dokument där det framgår vilka intressen och önskemål man har. Sen har vi försökt att kartlägga vad vi ska dra igång med för insatser, berättar Eva-Lena Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista