Helena Sundén, generalsekreterare på Institutet Mot Mutor. Bild: Teresa Kristoffersson
Helena Sundén, generalsekreterare på Institutet Mot Mutor. Foto: Teresa Kristoffersson/Sveriges Radio

Institutet Mot Mutor om vilka regler som gäller

4:49 min

Bland de kvitton som nu granskas från Peter Landmarks tid som vd för Karlstad Airport, finns inköp av alkohol som påstås ha getts bort som julgåvor. Det handlar om Champagne, som skickats till bland andra regiondirektören Lars Christensen och vd:n för Värmlandstrafik, Lars Bull. Är detta OK, eller skulle det kunna uppfattas som en muta?


Flera av mottagarna säger att de aldrig fått några flaskor. Ord står alltså mot ord. Men frågan är om ett kommunalt bolag ens har rätt att ge bort den här typen av gåvor till olika företrädare för andra kommunala bolag?

– Man måste fråga sig i vilket syfte en present som alkohol fyller, säger Helena Sundén, generalsekreterare för Institutionen Mot Mutor.

Helena Sundén, menar att man också måste ha koll på mottagarens regler, om mottagaren överhuvudtaget kan ta emot gåvorna.

– När det gäller alkohol, så är det generellt mycket tveksamt, om man ska ge sådana gåvor till varandra, säger Helena Sundén.

– Det ska finnas en naturlig koppling till tjänsteutövningen. Man ska inte ge alkoholgåvor till beslutsfattare som är i relation till en själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista