Håkan Florin. Foto: Kajsa Carlsson/Sveriges Radio.
1 av 2
Håkan Florin, Prostatacancerföreningen i Värmland, delar inte Cancerfondens kritik. Han anser att flera förbättringar har skett de senaste åren. Foto: Kajsa Carlsson/Sveriges Radio.
Tomas Hallgren. Foto: Kajsa Carlsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Tomas Hallgren, överläkare på kirurgkliniken i Karlstad. Foto: Kajsa Carlsson/Sveriges Radio.

Cancerfonden kritisk mot prostatacancervården i Värmland

"Väntan och oron man bygger upp går inte att beskriva"
5:06 min

Det kommer skarp kritik från Cancerfonden mot prostatacancervården i Värmland. Bland annat dröjer det för länge innan män med misstänkt cancer får svar på sina prover och kommer till en specialistmottagning.

Att få gå och vänta på ett avgörande besked är jobbigt, säger Håkan Florin i Karlstad, själv cancerdrabbad och sekreterare i Prostatacancerföreningen Värmland:

– All väntan är katastrof, säger han.

Det finns mål från Socialstyrelsen, som säger att det ska ta max 18 dagar att få svar efter att ett vävnadsprov har tagits, men enligt Cancerfondens rapport var det bara var åttonde patient här i Värmland som fick svar såpass snabbt. Ett annat mål handlar om väntetiden för ett första besök på en specialistklinik. Den ska vara högst två månader, men i Värmland var medianväntetiden 198 dagar, alltså mer än sex månader.

– Det är naturligtvis inte bra, men siffrorna är från 2014 och cancermiljarderna som staten har pytsat in i landstingen har ändrat mycket och nu upplever jag att det är bra på gång, säger Håkan Florin.

Och det håller Thomas Hallgren med om. Han är överläkare på Kirurgkliniken vid Centralsjukhuset och ordförande för landstingets cancerråd. Men när det gäller den långa väntetid som ändå varit verklighet för många patienter med prostatacancer, kan en förklaring vara den stora mängden patienter, säger han.

– Vi i Värmland diagnosticerar väldigt många patienter med prostatacancer, nästan dubbelt så många som landstinget i Örebro. Det är ett tecken på ett bra arbete, att vi hittar många patienter med prostatacancer. Då innebär det också mycket arbete med varje enskild patient, och då kommer det att ta längre tid.

Det tredje område av prostatacancervården som Cancerfonden kritiserar, handlar om tillgången på kontaktsjuksköterskor. Målet är att alla patienter ska ha en namngiven person att vända sig till, men i statistiken från 2014 var det nästan hälften av patienterna, 40 procent, som saknade en kontaksjuksköterska. Enligt Thomas Hallgren har utvecklingen på det området gått fort sedan 2014, med mer resurser till kontaktsjusköterskor, och han räknar med att nästan 100 procent av cancerpatienterna snart har tillgång till det.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".