Jan Gambring. Tomas Hedman/Sveriges Radio.
1 av 2
Jan Gambring, säkerhetschef på Karlstads universitet. Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio.
Richard Oehme. Foto: Pressbild.
2 av 2
Richard Oehme, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Foto: Pressbild/Johan Eklund

Nu ska myndigheter rapportera IT-incidenter

1:29 min

Nu vill regeringen att statliga myndigheter ska ha bättre koll på vilka hot de möter från Internet. Från den förste april ska myndigheter rapportera in IT-incidenter till bland annat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap - MSB.

Richard Oehme, verksamhetschef för cybersäkerhet och skydd av samhällsviktig verksamhet på MSB, hoppas nu att organisationer verkligen börjar tänka över hur de hanterar IT-hot.

– Alla bör ta det här på allvar och ta upp det i ledningsgrupper, säger Richard Oehme. Det här är ingen IT-fråga, det är en strategisk fråga för respektive ledning att hantera.

Trots att man kommit en lång bit på väg så anser Richard Oehme att det finns mycket kvar att göra.

– Det är en utmaning när IT-utvecklingen går så snabbt framåt att det tar en hel del tid att vidta de här säkerhetsåtgärderna.

En vanlig miss som organisationer gör, enligt Richard Oehme, är att inte ha koll på var inhyrda serverhallar i praktiken står - ibland kan de vara inhyrda i både andra och tredje hand och kanske finnas utomlands. Och där förvaras då känslig information.

Attacker kan till exempel handla om hemsidor som kapas och fylls med oönskad information, om sidor som bombarderas med information så att de slutar fungera eller virusprogram som låser viktig information och kräver lösen för att öppnas.

En organisation som valt att öva att hantera en IT-attack är Karlstads universitet, där Jan Gambring är säkerhetschef.

– Att få en IT-incident är idag mer sannolikt än att få en rent fysisk incident på sig, säger Jan Gambring.

Vilka krav ställer det på er?

– Att vi hela tiden måste ha en beredskap för att det kan hända någonting och att vi hela tiden har verktyg så att vi kan jobba emot eventuella incidenter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista