Färjestadstränaren Tommy Samuelsson Foto; Mats Fagerström Sveriges Radio
1 av 2
Färjestadstränaren Tommy Samuelsson Foto; Mats Fagerström Sveriges Radio Foto: Mats Fagerström Sveriges Radio
Succékedjan med Oskar Steen, Rasmus Asplund och Joel Eriksson-Ek
2 av 2
Succékedjan med Oskar Steen, Rasmus Asplund och Joel Eriksson-Ek Foto: Mats Fagerström Sveriges Radio

Färjestad siktar på ett långt slutspel

5:06 min

Solen skiner över Karlstad och tränaren Tommy Samuelsson har slipat på detaljer som ska göra slutspelet långlivat.

Färjestads problem under säsongen har varit att man har haft svårt bortsett från strax innan landslagsuppehållet att hitta en längre segermelodi. Men trots långa formsvackor och att det först efter omgång 51 stod klart att man slapp åttondelsfinal är man i kvartsfinal och möter Luleå i bäst av sju matcher.

Laget har slipat på detaljer den senaste veckan och lagt ner mycket jobb för att undvika att skillnaden mellan lagets högstanivå och lägstanivå ska vara för stor. Framförallt att kunna föra matcherna på ett bättre sätt. Laget satte förmodligen svenskt rekord i oavgjorda matcher under grundserien då 19 stycken av de 52 omgångarna slutade oavgjort.

– Vi har en bra högstanivå när vi spelar på vår bästa prestationsnivå men måste också kunna hantera energitappen prestationsmässigt under matcherna på ett bättre sätt vilket jag hoppas vi kommer att visa i en serie över sju matcher.

Det har laborerats en hel del med formationerna under säsongen, men glädjande till slutspelet så är juniorkedjan med Oskar Steen, Rasmus Asplund och Joel Eriksson-Ek placerade ihop igen.

– Ja, dom har ju varit en högst bidragande orsak till att vi står där vi står idag och det ska bli riktigt intressant att följa dom i sitt första playoffslutspel egentligen. Dom är ju framfusiga så jag hoppas de tar för sig ordentligt även i det här läget på säsongen.

Vad blir då avgörande, för ni behöver vinna en bortamatch för att ta er vidare?

– Så är det absolut men vi har varit bra på bortaplan under året. Jag tror det kommer bli en ganska häftig kvartsfinalserie, jag hoppas det i alla fall. Det finns både spets och djup i bägge lagen när man tänker på spelare som Luleås Anton Hedman och Jonathan Granström och som våra spelare Antti Tyrväinen och John Persson och så spetsspelarna då. Så det känns som det är bra "kittlingar" i lagen och att det kommer bli mycket fysisk ishockey där lagen försöker krypa in under skinnet på varandra.

Ser då tränaren Tommy Samuelsson någon skillnad på spelarna idag när kvartsfinalspelet ska ta sin början jämfört med under seriespelet?

– Man har känt den här veckan att det är en längtan och lust och framförallt sista dagarna så har de varit lite mer tjuriga på varandra och ögonen brinner till lite  mer och jag hoppas vi kan ta med det till första nedsläpp idag.

Jag sa inledningsvis att våren har kommit och med den solen. Den brukar ju annars komma  annars när ni står på Stora Torget. Är det ett gott omen eller är den för tidigt ute solen?

– Det är lite roligt att du säger så. För jag tänker precis likadant när jag vaknar på morgonen lite grann. Det är väl känslan lite mer, det spritter lite mer i kroppen, det är playofftider givetvis och det spritter också lite mer i kroppen. Det tillsmammans är väl ingen nackdel i alla fall.

Solen har kommit för att stanna och Färjestad börjar spela slutspelshockey för att ta sig väldigt långt?

-Ja , jag hoppas det och jag hoppas att vi stannar och att solen stannar över längre tid.

Den enda spelaren som inte är tillgänglig är backen Niklas Arell som är sjuk. Jesper Nordin och Hugo Enock följer med upp till Luleå istället. För den sistnämnde var det väl en perfekt överraskning då han annars skulle åkt buss med juniorlaget med destination Skellefteå istället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista