Ida Blom. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Ida Blom. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Ida vill sprida kunskapen om okända sjukdomen

"Smärtan är så starkt så att det faktiskt känns som att det brinner"
7:57 min

På skottdagen skrev Ida Blom ett uppmärksammat inlägg i sociala medier som handlar om hennes väldigt ovanliga sjukdom. Hon lider av erytromelalgi som är en ärftlig nervsjukdom som yttrar sig som en stark brännande smärta på de yttersta kroppsdelarna.

– Jag trodde inte någon ens skulle orka läsa inlägget. Folk vill visa att de stöttar mig och vill visa att de förstår att det inte är så kul att ha det jag har. Men också vissa som själva tror att efter att de läst om mina upplevelser tror att de har samma sak som jag har, berättar Ida Blom om responsen som hon fått på inlägget.

Ida har levt med sjukdomen hela sitt liv. Redan när hon var två år fick hon diagnosen, en diagnos som hon delar med sin mamma.

– Det har varit många gånger den enda trösten när det känns jättejobbigt att mamma vet hur det känns. Pappa och lillasyster försöker förstå, men de vet nog själva och vi vet att de kommer aldrig veta hur det känns. Hur mycket de än försöker sätta sig in i det. Mamma har alltid varit den enda som vet hur ont det faktiskt gör när det gör väldigt ont, berättar Ida.

Dans och teater är två av Idas största passioner i livet, men tyvärr så sätter sjukdomen ibland käppar i hjulet. 

– Egentligen skulle jag vilja säga att det funkar jättebra och att allt går om man vill och det gör jag egentligen också. Men det är många producenter för teatrar och skolor som dragit öronen åt sig när de fått höra att jag är sjuk. På det sättet går det ju inte att kombinera den här sjukdomen med mina drömmar för att andra bestämmer sig för var mina begränsningar ligger. Men det som jag har fått prova på hittills har jag ju klarat av. Så för mig är det inget problem, utan det är andra som sätter de begränsningarna, säger Ida Blom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".