Henrik Lindblom, Liberalerna Karlstad. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Henrik Lindblom (L). Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Henrik Lindblom (L): Vi kände till kritiken mot flygplatsledningen

4:15 min

Ett utbrett missnöje bland de anställda på Karlstads flygplats var inte skäl nog för att redan för flera år sedan byta ut dess dåvarande vd Peter Landmark. Flygplatsstyrelsen förre ordförande Henrik Lindblom (L) hävdar ändå att man tog de alarmerande medarbetarundersökningarna på största allvar.

– Vi har vetat om att det varit dåligt resultat i medarbetarundersökningarna. Vi har verkligen tagit detta på allvar, säger Henrik Lindblom (L), som då var flygplatsstyrelsens ordförande.

Enligt Lindblom blev det oroligt i organisationen när flygplatsen gick över till Karlstads kommun 2010. Vilket märkets i den medarbetarundersökning som gjordes 2012 och där ledningen fick vad som närmast får beskrivas som ett uselt betyg.

De olika svaren kokas också ner till ett ledarindex, där flygplatsen fick 41 på en 100-gradig skala, vilket kan jämföras med snittet på 73 i Karlstads kommun som helhet.

– Vi blev kanske inte så förvånade, säger Henrik Lindblom (L)

I en ny undersökning 2014 märktes bara marginella förbättringar. Gjorde ni tillräckligt?

– Det kan man fundera på. Sen fanns det saker som hände mellan 2012 och 2014 som gjorde att vi var tvingade att säga upp folk. Flygplatsen har ju dessutom varit politiskt ifrågasatt.

Men det här handlar ju om ledningen?

– Jo, men det smittar av sig när det gäller personalens inställning till ledningen, säger Henrik Lindblom (L)

Frågorna i medarbetarundersökningen handlar om närmaste chefen, så svaren gäller flera olika personer. Fackets kritik mot ledningen gäller heller inte enbart Peter Landmark, men det är han som har varit huvudproblemet, enligt fackförbundet Visions Peo Nilsson.

I februari i år meddelade Peter Landmark att han slutar som vd för flygplatsen, och sedan dess har det som bekant stormat kring honom, bland annat för hur han har hanterat sitt kontokort. Facket anser att Karlstads kommun som ägare borde ha bytt ut vd:n långt tidigare.

– Nej, det tycker jag inte. Vd:s främsta uppgift var att jobba utåt och det har han gjort väldigt mycket. Vi kanske skulle ha stärkt stödet inom flygplatsens organisation, Henrik Lindblom (L), före detta ordförande i Karlstad flygplats, till P4 Värmland.

Men du tycker inte att Peter Landmark skulle ha bytts ut tidigare?

– Nej, den bedömningen gjorde vi inte då. Hela grunden för att driva en flygplats är att ha flygplan som landar och lyfter. Peter Landmark var otroligt duktig på detta, säger Henrik Lindblom (L). 

Han vill avvakta den pågående utredningen innan han kommenterar diverse oklara kvitton från Peter Landmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista