Maria Lindström Bagge, verksamhetschef för barnmedicinska sjukvården i Värmland.
Maria Lindström Bagge, verksamhetschef för barnmedicinska sjukvården i Värmland. Foto: Jenny Tibblin, Sveriges Radio

Landstinget: All medicin är inte gratis för barn

1:03 min

Från och med den första januari i år så är receptbelagda läkemedel kostnadsfria för barn upp till 18 år. Från sjukvårdens sida är man nu orolig att många föräldrar kommer att tro att all medicin nu ska vara gratis.


– De receptfria läkemedel som man kan använda för egenvård, alltså kortare åkommor som till exempel förkylningar som man behöver Ipren och Alvedon till, kommer man fortfarande att behöva betala för, berättar Maria Lindström Bagge, verksamhetschef för barnmedicinska sjuvården i Värmland. Men det är för att det är ganska sällan som det uppstår och de läkemedlen är det ganska lågt pris på.

Barn upp till 18 år erbjuds kostnadsfritt läkemedel inom det som ingår i läkemedelsförmånen, det vill säga det som är receptbelagt och som oftast är ganska dyra läkemedel. Tidigare så fick man betala en egenavgift, högkostnadsskyddet, men den är nu borttagen.

Men det finns gråzoner. Vad gäller hostmedicin så har det aldrig gått under läkemedelsförmåner så det kommer inte att bli gratis och när det gäller barn som har kroniska sjukdomar som har en ordination av till exempel Alvedon så kommer det att vara gratis. Maria Lindström Bagge menar också att de behöver gå ut med rätt information till deras receptförskrivare och till apotek.

– Vi hoppas ju inte att apoteken till exempel uppmanar föräldrarna att gå tillbaka till sjukvården och begära recept på receptfria läkemedel. Utan det ska vara en tydlig medicinsk ordination, säger Maria Lindström Bagge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista