Kvinna med brunt hår spelar på ett stränginstrument
Bahar Hasko är självlärd på tambouran, ett vanligt instrument bland kurder Foto: Hedvig Nilsson

Inte utan min tamboura

" Jag känner mig lyckligt lottad "
8:54 min

När engelskläraren Bahar Hesko flydde från krigets Syrien var tambouran det första hon packade med sig. Idag pluggar hon vid Karlstads universitet, och har via organisationen Kompisbyrån blivit musikkompis med sångerskan Eva Dahlgren.

Det var via den ideella organisationen Musikbyrån som Bahar och Eva fick kontakt. För två veckor sen träffades de och spelade tillsammans:

- Jag visste ingenting om henne, men när jag googlade blev jag så överaskad och kände mig lyckligt lottad. Hennes musik är fantastisk, säger Bahar Hesko.

Bahar är självlärd på tambouran, som är ett vanligt stränginstrument bland kurder och turkar. Under hennes flykt till Sverige var instrumentet prio ett:

- Den är så värdefull för mig så jag brydde mig mer om den än om mig själv, och höll den nära hela tiden, säger Bahar.

Sen årsskiftet har hon pluggat engelska på Karlstads universitet, och förutom Eva Dahlgren har Bahar lyckats få många svenska vänner via en internationell kör.

- Det finns inget trevligare folk än svenskar. Jag kunde inte känna mig mer välkommen, säger Bahar Hesko.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".