Stödboende. Flera mindre röda stugor som står i rad på en gårdsplan.
Det aktuella stödboendet. Foto: Mats Öfwerström/Sveriges Radio

Storfors betalade över 200 000 till kritiserat stödboende

2:37 min

Storfors placerade Hanna på ett stödboende i Skaraborg och missade att Inspektionen för vård och omsorg riktat skarp kritik mot verksamheten. De frångick sina kontroller eftersom klienten själv ville dit, visar P4 Skaraborgs granskning. 

Anna Blom, enhetschef Bildning Arbetsmarknad Stöd i Storfors kommun, vill inte berätta hur placeringen gick till eller vilken information kommunen hade om boendet, hon hänvisar till sekretessen.

Det handlar om Hanna, som under förra våren var inlagd på sjukhus för svåra psykiska besvär och hon försökte ta sig ur ett missbruk.
För P4 Skaraborg har Hanna berättat att hon via en personlig kontakt hittade stödboendet, och det var hon själv som ville dit.

Det är Storfors kommun som är ytterst ansvarig för att Hanna får en trygg och god vistelse på det boende de väljer att anlita. Därför har de rutiner för att kontrollera om det är seriös verksamhet.

- Ja, de går ut på att stället inte har anmärkningar hos IVO, finns det något pågående ärende och så ska vi begära in referenser. 

Vad gjorde ni det i det här fallet?

- Jag kan inte uttala mig med hänsyn till sekretessen...

I just det här fallet riktade Inspektionen för vård och omsorg skarp kritik mot det aktuella stödboendet i ett beslut daterat den 15 april 2015, bland annat saknas kompetent personal, det saknas rutiner för att anmäla enligt Lex Sarah och dokumentation följer inte socialtjänstlagen.

När Hanna kommer till stödboendet den första juni så pågår fortfarande IVO:s granskning.

Du säger att du inte kan kommentera på grund av sekretess, men är det något du vill kolla så att jag vet om ni gick efter checklistan?

- Jag kan ta reda på det. 

När Anna Blom återkommer efter intervjun, så förklarar hon att hon inte vet om det gjordes en kontroll med IVO, men i ett samtal vi haft med en annan chef i Storfors så framgår det att rutinen just i det här fallet kan ha frångåtts eftersom det var klienten som själv ville till stödboendet: 

Vi brukar göra kontroll med IVO men eftersom jag vill tro att det var klienten som hade ett önskemål om att komma dit så kanske vi inte gjorde en fullständig check. 

För Hannas vistelse betalade kommunen 1 995 kronor per dygn, totalt hamnade notan på drygt 200 000 kronor. 

Tyckte man det var ett bra stödboende?

- Socialsekreteraren har upplevt att kontakten varit god med stödboendet, säger enhetschef Anna Blom. 

Storfors har nu i år infört kontrollen med IVO som en skriftlig rutin, tidigare har den bara varit muntlig uppger enhetschefen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista