Visningsinbjudan
Foto: Henrik Montgomery/TT

Värmlandsmäklare: "Amorteringskravet får liten inverkan"

1:26 min

I juni träder Finansinspektionens nya amorteringskrav på bolån i kraft. Det här kommer inte att ha någon större inverkan på marknaden i Värmland tror en mäklare vi talat med.

– Man kan tycka att det är lite storebrorssyndrom när det blir lagstiftning. Var och en bör kunna avgöra om amortering, säger Peter Wingqvist, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling. Men och andra sidan kan det dämpa en skenande prisutveckling.

Enligt de nya reglerna får köparen inte låna mer än 85 procent av priset. Amortera 2 procent av hela lånesumman tvingas köparen till när lånet sträcker sig över 70 procent av bostaden. Efter det sjunker amorteringstakten, till 1 procent av hela beloppet ned till 50 procent.

– I Värmland kommer det inte att påverka speciellt eftersom bankerna sedan en tid tillbaka redan tillämpar de här reglerna, säger Peter Winqvist. I Stockholm med dem större summorna på lån kommer det nog att ha en mer dämpande effekt.

Läs mer om amorteringskraven på finansutskottets sida.

Anton Sylvén är en av många som letar hus i Karlstad. Han har inget emot de nya reglerna.

– Jag tycker de låter ganska vettiga. Det kommer dock inte att påverka mig så mycket.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista