Sofie Skoog
Sofie Skoog hoppar i finalen nu på söndag.. Foto: Arkivbild. Jessica Gow/TT

Sofie Skoog: "1,97 kanske räcker till medalj"

Sofie Skoog var sist in i den svenska truppen i inomhus-VM. Väl där är höjdhopparen den med störst chans att lyckas.

– Om man är ren över 1,97 kanske det räcker till medalj, säger Skoog.

25-åringen fick trots sin succésäsong vänta på en inbjudan till VM i Portland, eftersom nya personliga rekordet på 1,94 var tre centimeter från den högt satta kvalgränsen.

Men konkurrensen i VM ser inte mördande ut. Inte en enda damhöjdhoppare har tagit sig över två meter i vinter, och av de tolv i finalstartfältet har bara sex hoppat högre än Skoog.

Och självförtroendet är starkt efter att hon "persat" fem gånger inomhus i år.

– Framförallt har det varit så skönt att jag har kunnat ta så mycket i första försöket. Det är väldigt "gött" inför ett mästerskap, för det kommer att bli extremt jämnt på söndag, säger värmländskan.

TT: Tänker du på medalj?

– Nej, det gör jag faktiskt inte. Jag tror att guldet kommer att gå kring två meter, för det brukar det nästan alltid göra. Sedan försöker jag att inte tänka på vad de andra gör, för jag kan inte påverka vilken dag de har, säger Skoog som samtidigt tror att 1,97 i första försöket kan räcka till medalj.

TT: Känns det nåbart?

– Jag vill ju inte sätta några gränser. Vi får se, det är ju tre centimeters "pers" och något jag aldrig har gjort. Jag vill ju göra det någon dag, jag vet bara inte när.

Sofie Skoogs utvecklingskurva har pekat stadigt uppåt sedan hon fick Stefan Holm som tränare för ett och ett halvt år sedan.

Damernas höjdhopp avgörs på söndag kväll, svensk tid.

Endast tolv hoppare får vara med i VM, som avgörs med final direkt. Den avgörs klockan 21.00 på söndag, svensk tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista