Lina Watz simmar fjärilsim på ett träningsläger i Teneriffa.
Lina Watz simmar fjärilsim på ett träningsläger i Teneriffa. Foto: Andreas Jonerholm

Ny chans för Lina Watz att tävla i Paralympics

Lina Watz:"Jag var helt mållös, jag fick inte fram ett ord"
5:27 min

Simmaren Lina Watz från Hammarö har fått en ny chans att tävla i OS. Hon är uttagen till Paralympics i Rio de Janeiro i höst. Hon var även uttagen till London 2012 men var tvungen att avstå på grund av sjukdom.

När Lina Watz fick beskedet från Svenska Parasportförbundets kommunikationsansvarige Henrik Hjelmberg blev hon först helt stum.

– Jag var helt mållös, jag fick inte fram ett ord. Henrik trodde att jag var helt likgiltig eftersom jag inte sa något, men jag satt bara där och försökte hålla tillbaka glädjetårarna, det var så mycket glädje, berättar Lina Watz.

19-åriga Lina Watz från Hammarö har simmat sedan 2008, hennes första internationella tävling gjorde hon 2009 och vid fjorton års ålder så kom hon med i Landslaget. Hon blev uttagen till Paralympics i London 2012 men på grund av körtelfeber så kunde hon inte vara med.

– Det var väldigt spikrakt fram till hösten 2011. Då började med att jag fick lite infektioner i halsen, jag fick det återkommande med bara några månaders mellanrum, vilket bröt ner immunförsvaret ganska mycket. Sedan framåt våren fick jag körtelfeber. Mellan november och maj så var jag konstant sjuk. Det blev bättre men jag fick inte åka med ändå. Och det förstår jag, jag hade ingen träning i kroppen för det. Det tog lång tid att komma tillbaka efter London, både fysiskt och psykiskt. Inte förrän 2014 märkte jag att tiderna började falla på plats igen. Då började det släppa, och sedan dess har det släppt mer och mer fram tills nu, berättar Lina.

Diagnosen som hon har heter Fibula Aplasi eller Dysmeli, vilket i stort sett betyder att man saknar en kroppsdel. För Linas del handlar det om vadbenet på höger ben och fotleden. Lina jobbar också som timvikarie på Hammarlundens skola på Hammarö men att elitträna och vara omgiven av barn med alla dess sjukdomar är inte det bästa.

– Nej jag kommer att börja trappa ner på jobbet. Vilket för med sig lite blandade känslor eftersom jag trivs väldigt bra. Men det får bli så nu de närmsta månaderna, det får vara full fokus på simningen och att inte ta några onödiga risker vilket det kan innebära när man jobbar med barn, säger Lina Watz.

Men det blir nog inget guld i Paralympics i Rio de Janeiro.

– Final har jag siktat på som mål. Inget guld i år, det är lite för långt dit men final, säger Lina Watz.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".