Richard Oehme. Foto: Pressbild.
Richard Oehme, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Foto: Pressbild/Johan Eklund

MSB: Viktigt att skydda sig mot IT-attacker

1:27 min

Flera större medier i Sverige drabbades igår kväll av vad som med största säkerhet är en IT-attack. Bland annat Aftonbladet, Expressen, DN och SvD drabbades av stora störningar och låg nere under kvällen. Enligt Richard Oehme på MSB är det svårt att skydda sig mot den här sortens attacker.

Richard Oehme är chef för cybersäkerhet och skydd av samhällsviktig verksamhet vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Den attack som tros ha drabbat mediesajterna under lördagskvällen beskriver han så här:

– Man bombarderar en hemsida med skräpinformation och fyller upp hela linjen så man inte får åtkomst till den tjänsten.

Han beskriver hur riskerna för IT-attacker har ökat i takt med att vi blir allt mer beroende av IT-tjänster. Och samhället möter upp mot denna risk, tycker Richard Oehme.

– Mer och mer så gör samhället det. Det blir allt viktigare för kommuner, landsting, länsstyrelser och statliga myndigheter och självklart också privat näringsliv. Litegrann har man inte mött upp på det sätt som vi hade önskat i alla lägen. Vi har gjort ett antal stora undersökningar i det offentliga och sett att det finns en hel del att önska ytterligare.

Från den 1 april ska enligt ett regeringsbeslut IT-incidenter rapporteras in till MSB och i en del fall Säpo.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista