Nina Larsson. Foto: Per Larsson/TT.
Nina Larsson (L). Foto: Per Larsson/TT.
Karlstad Airport-granskningen:

Ordförande Nina Larsson: "Jag kanske borde ha reagerat"

1:24 min

Flygplatsstyrelsen fick inte in ett enda kvitto eller kortslip att attestera under hela 2015.
- Jag hade ingen anledning att ifrågasätta något, säger Nina Larsson (L), styrelseordförande.

Karlstad flygplats drivs som ett kommunalt bolag och det är styrelsens ansvar att kontrollera att skattepengarna går till rätt saker.  

– Nej, vi har inte attesterat för utbetalning när det gäller just kontokortsfakturor under 2015. Jag har inte fått några sådana. Utan det kom på bordet när kvittona skulle slutattesteras, säger ordförande Nina Larsson.

Fakturorna har betalats men några underlag har inte kommit in till styrelsen.  

Är det inte konstigt att det inte dykt upp något för hela 2015 och att styrelsen inte reagerat på det?

– Jag har inte gjort det. Eftersom det inte var någon rutin som försiggick från början så hade jag ingen anledning efterfråga dem heller. Jag hade fullt upp med annat, som EU:s regelkrav om stöd och trafikverkets hot om indragning av stöd och en rad andra frågor. Jag kanske borde ha upptäckt att jag inte fick detta för attestering innan.

Det var alltså när styrelsen skulle slutattestera i februari som kvitton och kontoslippar kom på bordet.

– Då uppmärksammade vi att det inte såg riktigt rätt ut överallt och därför ville vi inte slutattestera de kvittona utan valde att kika närmare och därefter efterfrågades även fakturorna gällande kontokorten också för flera år tillbaka och då fick vi anledning titta på det och såg att det var samma sak även tidigare.

Även media har de senaste veckorna upptäckt tveksamheter i flygplatsledningens kontokortsutgifter. Det gäller bland annat dyra taxiresor, dricks, kontantuttag, dyrbara middagar och vinpresenter.  

Under förra veckan avslöjade P4 Värmland att flera personer som står uppskrivna på kvitton som mottagare av champagneflaskor i julgåva inte fått någon champagne. Flygplatschefen Peter Landmarks årliga tradition att ge bort vin till personal och affärspartners verkar dock ha upphört 2015.

– Vad jag vet har det inte förekommit några sådana gåvor under det här året.

Styrelsen  har inte ändrat rutiner för det här under 2015?

– Nej, för det var inga rutiner vi kände till fanns sedan tidigare. Det har aldrig varit en fråga för styrelsen. Vi kände inte till att det varit så tidigare och det är inget vi diskuterat, säger Nina Larsson.

Agerade ni samlat i styrelsen för att göra något åt det här?

– När vd avgick gick vår vice ordförande in mer operativt. Det var då han som fick de här kvittona framför sig och han ringde då upp mig och vi förde ett samtal om att det här måste vi utreda vidare.

Vice ordförande är Sune Ekbåge. Flygplatsens styrelse har beslutat om att en extern granskning ska göras av flygplatsens utgifter under de senaste åren. Den beräknas starta efter påsk.

Nina Larsson (L) tillträdde som ordförande i april förra året och annonserade sin avgång innan jul.

– Jag kommer att sluta när granskningen av kontokorten är klar - vid nästa bolagsstämma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista