En vit cykelbil. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
1 av 2
Hans-Erik Perssons vita pärla. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
Hans-Erik Persson i sin cykelbil. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
2 av 2
Hans-Erik Persson i sin egenhändigt byggda cykelbil. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.

Barndomsdrömmen tar Hans-Erik till jobbet

3:42 min

Sätten att transportera sig till jobbet kan variera. Någon åker bil, någon annan åker cykel. Hammaröbon Hans-Erik Persson åker cykelbil.

Hans-Erik Persson tar sig till jobbet på Centralsjukhuset i Karlstad på mindre än en halvtimme. Han gör det i den egenhändigt byggda cykelbilen.

– Det är en gammal barndomsdröm. Som 11-åring köpte jag ritningar till cykelbilen Fantom, och misslyckades kapitalt. Nu som gravt medelåledrs man utrustad med ett garage så blev det bättre förutsättningar.

Det vita cykelbilen gör max 25 kilometer i timmen. Den har tre växlar och två bromsar. Skulle det vara dåligt väder fäller han upp sitt kapell.

Det tog Hans-Erik två år att bygga ramen, något han gjorde på lediga stunder. Under tiden stötte han på andra som förverkligat sin dröm.

– Jag hittade ett av många diskussionsforum på nätet. Jag har ju också gjort en egen sida där jag berättar hur jag har gjort.

Hur ofta använder du cykelbilen?

– Jag använder den till vardags när jag och min matlåda ska in till Karlstad. Ska tvillingarna med funkar det, även 11-åringen går bra. Ska alla tre med då blir det lite problem - då blir det Volvon, säger Hans Erik Persson.

Tid har han alltså lagt ner på sitt bygge och även en summa pengar.

– Jag har kanske lagt ner 15 000 kronor, där karossen och eldriften var det dyraste.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista