Janne "Flash" Nilsson. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Janne "Flash" Nilsson. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Flash om elitsatsning på unga: "25 innan man blir bra"

2:52 min

Sofie Skoog är just nu femma i världen men vid 16 års ålder så dög hon inte för friidrottsgymnasiet i Karlstad. Sofie Skoog är ett bra exempel på att man inte behöver bäst som barn för att lyckas som senior.

På Instagram skrev Stefan Holm igår att Sofie Skoog snart ska hoppa Vm-final i höjdhopp. Hans uppdatering innehöll och en text som satte in Sofies prestation i ett annat sammanhang:

"När hon var 16 år gammal var hon inte nog bra för att komma in på ett friidrottsgymnasium i Karlstad. Vid 22 års ålder gjorde hon debut i finnkampen och förra året fyllde hon 25 år".

Stefan Holm menar att Sofie inte var nog bra för ungdoms-OS, junior-EM och junior-VM - men ändå är så pass duktig idag. Ett bevis för att unga idrottare inte ska ratas eller ge upp för tidigt.

Tänk på det, ni som funderar på att ge upp för att ni inte vinner allt och är bäst som 15-åringar. Det tar längre tid att bli bra för vissa och det är värt att lägga ner den tiden"

Janne Flash Nilsson medverkade i Morgon P4 Värmland. Inlägget som Stefan Holm gjorde överraskade inte Flash, men likafullt blev han irriterad.

– Jag tycker idrottsrörelsen beter sig fruktansvärt mot barn. Dom talar om för barn som kanske inte har kommit i puberteten än att dom inte kan bli hockeyspelare, fotbollspelare eller hoppa höjdhopp. Det är klart att man måste blir 25 år innan en spelare blir bra på sin idrott.

Tuffa besked från ledare/ledningar kan betyda slutet på en möjligvis ljus framtid för många ungdomar. Men de får inte chansen och lägger skorna på hyllan istället. Man måste ju växa klart först och det gör man när en idrottare nått 25-års åldern, menar Janne Flash Nilsson.

– Det många blandar ihop är att ''Jaha, då ska man inte får träna ordentligt och inte får springa efter bollen och göra mål'. Det handlar inte om det.

Ta bort gymmen, utveckla klubbarna så att barnen blir vuxna och framförallt håller på med sin idrott för att de tycker det är roligt, menar Janne Flash Nilsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista